Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Varje år besöker över en miljon turister ruinstaden Angkor i den kambodjanska provinsen Siem Reap.

Att hålla rent efter dem faller på 551 städare, varav 80 procent är kvinnor, anställda av det privata bolaget V-Green.

Trots ökade levnadskostnader har löneutvecklingen släpat efter och under förra veckan gick städarna ut i strejk.

– Jag har redan jobbat här i tio år och min lön är bara 980 kronor i månaden. Det gör mitt liv väldigt svårt eftersom priset på ris, bensin och allting annat har ökat, sade strejkande Den Ngort till Khmer Times, en tidning som av Reuters beskrivs som regimtrogen.

Kambodja mot diktatur efter att oppositionen krossats

Global

Renhållningsarbetarna krävde att lägstalönerna skulle höjas från motsvarande 710 till 1 500 kronor i månaden och begärde samtidigt bättre arbetsvillkor och ledighet på röda dagar.

Såväl regeringen som landets turistbransch involverade sig för att avsluta strejken vid det ekonomiskt viktiga besöksmålet.

– När det gäller V-green så bad departementet företaget att förhandla efter en förfrågan från arbetarna, säger Heng Sour, talesperson vid det kambodjanska arbetsmarknadsdepartementet, till Khmer Times.

Ett misstag – då smäller det

Global

Efter medlingsförsöken har en överenskommelse om löneökningar träffats mellan Vgreen och de anställda, som nu avslutat strejken.

– Företaget lovade att höja den lön vi hade under 2018 med 130 kronor så 2019 kommer vi att ha en minimilön på 840 kronor. 2020 ska de höja den med 220 kronor så att lönen blir 1 050, säger renhållningsarbetarnas representant Kea Tout.