På jul är det hos många en tradition att spela brädspel. Föga förvånande är det ofta gamla klassiker som dammas av som Monopol, trotjänaren Risk och kanske frågespel som Trivial Pursuit eller Geni.

Även om många klassiker, till exempel Risk, håller så har inte alla spel åldrats väl. Andra spel, som Monopol, var aldrig menade att vara kul utan på att visa det orimliga i det ekonomiska systemet.

Att spela spel är ett sätt att umgås, vare sig ni tävlar mot varandra eller tillsammans mot spelet. Förutom att det prövar tankeverksamheten innebär tävlingsdelen ett spänningsmoment ni kanske vanligtvis inte kommer i kontakt med. Ett tips är att plocka bort alla mobiltelefoner innan man börjar.

Skräddarsydda speltips för…

…paret
Vad kan vara bättre än spel avsedda att spela för två spelare? Patchwork – där du ska sy ett lapptäcke – är ett av de bästa. Det är lagom klurigt, tar inte så lång tid och mekaniken som gör att man måste hushålla med både ekonomiska resurser och tid gör spelet välbalanserat. Ett stort plus är också om du gillar spel som Tetris.

… den dåliga förloraren
Här finns en mängd samarbetsspel. Escape the Temple är ett av de mer snabbspelade. Tar bara 15 minuter, du får ett soundtrack och det utspelas i realtid. På bästa Indiana Jones-manér ska spelarna ta sig ut ur ett uråldrigt tempel, fyllt med fällor och skatter. Spelarna måste leta efter utgången genom att låsa upp brickor med tempelrum. För att spelarna ska vinna krävs att alla lyckas ta sig till utgången. Blir någon kvar i templet när tiden tar slut, förlorar alla. Andra bra samarbetsspel är Pandemic (där man ska rädda mänskligheten undan farsoter) och Arkham Horror baserat på Lovecrafts skräcknoveller.

… science fiction-nörden
Strategispel som Star Wars: Rebellion, ett storslaget rymdkrigsspel där taktisk förmåga sätts på prov. Klassikern Cosmic Encounters, tidigare utgiven på svenska under titeln Universums härskare, borde gå hem. Eller varför inte mästerverket Terraforming Mars (rankat som fjärde bästa spel alla kategorier på Boardgame Geek) skapat av svenska Jacob Fryxelius? Spelet bjuder på såväl spänning som klurigheter.

… fantasyälskaren
Talisman
– en gammal klassiker som flirtar en del med rollspelsgenren. Du styr en karaktär som ska byggas upp för att kunna besegra hinder och fiender längs vägen mot spelplanens innersta ruta: Härskarkronan. Även spel som Descent och Gloomhaven fungerar men är steget mer komplex än Talisman. Talisman är dock ett spel som delar spelarna i två läger, så vill du vara på den säkra sidan kan något av de två senare vara ett tips.

Daniel Lehtos fyra favoriter

Klassikern: Catan

Detta spel kom med buller och bång 1995 och har sedan dess sålt i miljonupplagor och finns på en mängd olika språk. I spelet koloniserar spelarna en öde ö. Innan spelet börjar placerar alla ut två hus och två vägar var. Varje hus angränsar till tre områden med naturresurser. Dessa har i sin tur olika nummer. Varje omgång inleds med att man med hjälp av ett tärningsslag avgör vilka naturresurser som ger avkastning. Under spelets gång bygger du ytterligare vägar, byar och städer med hjälp av de resurser du tjänar, och försöker komma före dina motspelare till tio poäng, vilket innebär seger.

För att ha råd att bygga dessa vägar och städer måste du dels planera hur du placerar husen. Dels gäller att tärningarna ger dig lön för mödan. Dina motspelare sätter gärna käppar i hjulet för dig, genom att skicka rövaren på dig, ta dina kort eller skyndar att bygga en väg eller ett hus just där du behövde bygga.

Spelet innehåller såväl slump som taktik. Den som lättast anpassar sin taktik till rådande omständigheter vinner.

Ett plus för Catan är att det oftast inte tar mer än 1,5-2 timmar att spela.

Betyg på Boardgamegeek: 7,2/10 (80 000 röster)

Omdöme: Ett riktigt roligt spel som blir en inkörsport för många till spelhobbyn. Det handlar i mångt och mycket om resurshantering och tur, men det strategiska tänkandet är också viktigt.

Familj: Carcassonne

Ett utmärkt familjespel som blivit en modern klassiker. Spelet är ett brickläggningsspel, där du har ett antal markörer att förfoga över. Genom att placera ut dem på spelplanen kan du ta kontroll över olika områden som städer, vägar eller ängar, vilket ger poäng. Den med flest poäng när alla brickor är lagda vinner.

Carcassonne är ett enkelt och lockande spel, som kräver både tur och taktik. Tur, för du behöver dra brickor du kan nyttja. Taktik, för att du måste planera framåt för att ha en chans att samla ihop de poäng som behövs för att segra.

Carcassonne passar lika bra att spela två personer som hela familjen, men spelet får en annan karaktär beroende på antalet deltagare. På två personer är det mer som schack.

Betyg på Boardgamegeek: 7,4/10 (81 000 röster)

Omdöme: Ett fantastiskt spel som är både utmanande och ganska snabbspelat. Reglerna är lätta att lära sig, och möjligheten att norpa vägar och städer av varandra ger spelet ett extra tävlingsincitament. Helt klart något för pusselfantasten!

Enkelt: Small World

Likt klassikern Risk handlar Small World om att erövra landområden och behålla kontrollen över dem. Spelet är placerat i fantasymiljö med en hel del humor. För dig som ogillar slumpmoment är det extra bra, då de är hållna till ett minimum i spelet.

Spelarna börjar med att välja varsin fantasyras, som i spelet kopplats till en särskild egenskap. De ger olika fördelar i spelet. Spelet spelas under tio omgångar (även om detta varierar beroende på antalet spelare). Varje omgång får du poäng för de områden du kontrollerar i slutet av din tur. När spelet är slut vinner den med flest poäng.

Betyg på Boardgamegeek: 7,3/10 (51 000 röster)

Omdöme: Ett föredömligt enkelt spel som bjuder på både skratt och tävling. Det gäller att tänka i flera steg och säkra dina områden. Rekommenderas särskilt till spelare som ogillar slumpmoment.

Taktik: Ticket to Ride

Här ska du bygga järnvägar över landet. För att bygga mellan olika punkter på kartan behöver du samla ihop ett antal kort i rätt färg. Järnvägssträckorna är färgkodade (för dig som är färgblind har de även olika symboler) och det gäller att välja de bästa vägarna innan någon annan hunnit muta in sträckan.

Vilka sträckor du ska bygga framgår av dina uppdragskort som du får i början. Men se upp! Alla uppdrag du misslyckas med ger minuspoäng i slutet av spelet. När en spelare är inne på sina sista två tågmarkörer, får alla göra en sista gång, varpå man räknar poäng.

Eftersom du inte vet om dina motspelare lyckats med sina uppdrag förrän nu (de är hemliga tills spelet är slut) är det svårt att veta vem som vunnit förrän i detta skede.

Ett spel som kräver både list, tur och att man någorlunda kan läsa sina motståndare.

Betyg på Boardgamegeek: 7,5/10 (58 000 röster)

Omdöme: Ett mycket bra spel som lämpar sig väl för hela familjen, och kanske särskilt väl för modelljärnvägsbyggaren eller tågentusiasten. För dig som gillar att planera i flera steg och anpassa dig efter nya förutsättningar. 

3 spelnördar och deras favoriter

• Gabrielle deBourgh, rollspelsskribent: Codenames. Ett spel jag alltid har med mig till fester och det går alltid hem! Snabbspelat, lättlärt och väldigt roligt – allt som gör ett bra sällskapsspel!

• Tomas ”ConraDargo” Engström, Youtubeprofil och spelexpert: Imhotep. Frakta stenblock till fem olika monument och se till att just dina block hamnar på rätt plats för maximerad poängutdelning. Överraskande enkel mekanik och ändå svåra beslut.

Nils Karlén, rollspelskonstruktör hos Fria Ligan: Sherlock Holmes Consulting Detective. Lös kluriga deckargåtor tillsammans och tävla mot mästerdetektiven själv. Perfekt för julmys framför brasan med deckarfrälsta vuxna.

Om Boardgamegeek.com: Boardgamegeek är en ideellt driven websajt för spel-entusiaster. Sidan är världens största i sitt slag.