Fråga: Vad innebär det att vara ledig?

Sonja Ericson Söderqvist

– Jag tycker att det är fantastiskt att vara ledig på jullovet. Man får mysa med familjen, klä julgranen, äta knäck, lussekatter och pepparkakor. Och gris, jag älskar skinka! På annandagen åker jag till Flatenbadet och äter smörgås och dricker varm choklad.

Mejt Linnér

– Förra julen var vi hos mormor och morfar. Nu ska vår lillkusin vara hemma hos oss. Han är fem år. Jag vet inte vad vi ska äta, något veganskt. Och knäck med marshmallows och nötter. Jag tycker om att vara ledig.

Roy Rosenberg

– Jag vet inte, att vara hemma. Jag brukar bara ligga i soffan. Det är det skönaste med att vara ledig. Jag gör inget särskilt på julen. Jag gör det jag brukar göra.

Celine Rudin

– Det är bra för man kan åka till sitt lantställe och så. Om föräldrarna jobbar är man inte ledig. Men man bestämmer själv. Eller så bestämmer föräldrarna. Det bästa med julen är presenterna.

Nils Lindgren Brännmark

– Kul. Jag brukar åka upp till Luleå vartannat år. Och ner till Öland vartannat år. Det blir så. Våra släktingar bor där. Det är roligt att vara ledig, lite fritt. Man får vila mycket. Jag älskar det.