– Jag har arbetat i mer än fyra år i Marocko, men jag har aldrig haft möjlighet att investera i mitt hemland. Jag kan inte hjälpa min familj eftersom pengar inte kan skickas utomlands, säger Esther som kommer från Kongo och som arbetar som journalist i Marocko.

Förra året skickade världens migranter hem 650 miljarder dollar. Det är ett belopp som är tre gånger så högt som det officiella biståndet till utvecklingsländer.

Detta finansiella flöde leder till minskad fattigdom genom att det bidrar till förbättrad hälsa och till att bekosta utbildning, samt gör det möjligt för människor att starta affärsverksamheter.

Marockos egen diaspora spelar en viktig roll för landets ekonomi.

År 2015 skickade marockaner utomlands hem mer än 60 miljarder dollar – motsvarande 6 procent av landets bruttonationalprodukt, visar en rapport från Världsbanken 2017. Men migranter i Marocko möter hinder när de vill bidra till utvecklingen i sina hemländer.

Utlandsjobbet ska betala deras nya hus i Nepal

Global

Som många andra migranter i landet – de flesta från länder söder om Sahara – har Esther tvingats att förlita sig på informella kanaler för penningöverföringar.

– Jag har skickat pengar till min familj genom de här informella kanalerna flera gånger, men jag känner mig inte helt trygg med det. I de flesta fall känner du inte personen som du är i kontakt med. Han eller hon kan komma att stjäla dina pengar, säger hon.

Hon berättar att för två år sedan råkade henne kusin ut för det när han skickade pengar genom en kanal han använt tidigare.

– Min kusin brukade skicka pengar genom en vän. En dag gav han vännen 17 000 dirham (motsvarande 1 800 dollar) som skulle skickas till hans familj. Men sedan gick mannen upp i rök.

17 mål för en bättre värld

Global

På grund av dessa risker väljer en del migranter att göra resor till hemlandet och ta med sig de summor de tillåts ta med sig när de passerar genom tullen. Emilie, som arbetar som frisör i Casablanca, reser hem till Kongo var sjätte månad för att köpa varor och sätta in pengar på ett konto i hemlandet.

– Jag har inget val utan måste resa regelbundet för att kunna sätta in mina besparingar hemma eftersom jag inte kan lämna Marocko med en större summa pengar, säger hon.

Även om detta alternativ gör det möjligt för migranter att komma runt vissa hinder så kostar det mycket och alla migranter har inte råd med flygbiljetten.

Hemskickade pengar räddning i Zimbabwe

Global

De flesta migranter känner inte till att det är möjligt att skicka hem en summa på 10 000 dirham (motsvarande 1 050 dollar) per år till familjemedlemmar i hemlandet. Men för att kunna göra det krävs mycket pappersarbete och ID-handlingar.

Familjemedlemmarna måste också ha samma namn annars kan banken avvisa en begäran om överföring eller kräva ytterligare dokument från ambassaden.

Experter påpekar att inte bara migranter utan även andra i landet påverkas negativt av reglerna kring penningöverföringar och de avgifter som är involverade.

Esther berättar att hon funderat över möjligheten att köpa en lägenhet i hemlandet.

– Men det är inte möjligt att skicka över en så stor summa pengar. Om jag lämnar Marocko i dag och återvänder till mitt hemland kommer det inte finnas något där för mig. Det är verkligen synd efter så många år av arbete, säger hon.

Danielle Engolo/IPS