När det globala facket för bygg- och träarbetare, BWI, höll kongress i Sydafrika förra hösten valde fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm och en kollega att åka dit fyra dagar innan kongressen startade.

Resan gick med business class och kostade sammanlagt 44 780 kronor för båda personerna. Det rapporterar nu Aftonbladet.

Enligt tidningen står det i Byggnads resepolicy att ”flygresor ska bokas i ekonomiklass” och att business class bara får användas om ”särskilda skäl föreligger”.

Aftonbladet slår också fast att förbundet kunde ha sparat 30 000 kronor om de i stället hade bokat den billigaste biljetten.

Enligt Johan Lindholm stämmer dock inte den uppgiften. Han menar att resan blev cirka 12 000 kronor dyrare med businessbiljett än vad den hade blivit utan.

Enligt honom var anledningen till valet av business class att de jobbade med förberedelser för kongressen, både under flygresan ner och senare på torsdagen när de landat i Sydafrika.

Kongressen inleddes sedan på måndagen och enligt Aftonbladet tog Johan Lindholm och kollegan semester i tre dagar fram till kongresstarten. En sanning med modifikation, enligt Johan Lindholm.

– På fredagen tog vi ledig tid, då tog vi semester och inte heller några traktamenten eller nånting. Sen kom helgen, och helg är ju alltid helg. Men under helgen fortsatte ändå arbetet. Det var förberedelser, intervjuer och till och med livesändningar, säger han.

Finns de anledning att vara efterklok efter en sån här granskning?
– Det enda jag tycker är just delen med business class utifrån att vi skulle förbereda oss. Det är väl det man kan diskutera, men vi tog det beslutet och det måste jag stå för.

På er Facebooksida finns det just nu flera upprörda kommentarer från medlemmar, vad är ditt budskap till dem?
– Jag tycker det är bra att tidningar och alla de organ som granskar och synar verksamheten finns och får göra sitt jobb. Och i det här fallet tycker jag att vi hållit oss till de reglementen och policys vi har. Alla de medlemmar som vill ha svar på vissa frågor kan ringa mig när de vill.