Handelsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat de förtroendevaldas situation på möbelkedjan Jysk.

I en artikel från maj 2017 berättade vi att tre skyddsombud hade sagts upp från butiker i Helsingborg på lika många år. Ett och ett halvt år efter den publiceringen står det nu klart att två till har köpts ut.

Det rör sig om två personer som under en längre tid varit både fackligt aktiva och skyddsombud.

De har båda varit engagerade i processen kring miljonviteskravet som Arbetsmiljöverket lagt mot Jysk och som säger att ergonomin måste förbättras i samtliga 140 butiker.

Enligt Tobias Bixberg, ansvarig ombudsman på Handels i Helsingborg, omfattas överenskommelsen av sekretess. Därför kan han inte ge några detaljer i ärendet.

– Företaget har ställt frågan och de har accepterat utköpet. Mer än så kan jag inte säga. Men det är uppseendeväckande att det kommer nu, speciellt med tanke på vitet, säger Tobias Bixberg.

På Handels centralt säger man sig ha markerat gentemot kedjans behandling av skyddsombud.

För att kunna gå framåt måste utköpen få ett slut, säger ombudsmannen Suzanne Jenzinger.

– Vi har varit tydliga med att det är oacceptabelt, säger hon.

Handelsnytt har varit i kontakt med Jysks pressekreterare Sandra Martinsson som säger att företaget inte kommenterar enskilda personalärenden i pressen.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Handelsnytt, som tillsammans med Arbetet och tre andra tidningar ingår i LO Mediehus.