På Coop Online i Kungens kurva arbetar ett 100-tal anställda med att plocka varor åt kunder som beställt mat via kedjans e-handel.

Ungefär tre ur personalgruppen jobbar med att skriva ut och sätta på etiketter på backar som sedan fylls på med varor av lagerplockarna. Etiketterna hjälper plockarna att se kund-, order- och turnummer.

Då ett av arbetsmomenten för etikettgruppen innebär att skriva har de tidigare haft möjlighet att sitta ner under tiden.

Men stolarna har nu tagits bort eftersom Coop Online hävdar att ”det inte finns några sittande arbetsuppgifter i en gående verksamhet”, rapporterar Handelsnytt.

Ett annat argument från arbetsgivaren är att det ”inte ser bra ut om en sitter när alla andra går.”

Efter att skyddsombudet vid flera tillfällen utan framgång begärt att få ett tydligare svar har ärendet nu landat på Arbetsmiljöverkets bord i form av en 6:6-a anmälan.

– Det känns löjligt att det ska behöva gå så här långt. Men jag bad chefen om svar flera gånger och sa att jag egentligen inte ville skriva en 6:6-a på det. Men de säger bara att Coop Online är ”en gående verksamhet”. Ingen av oss begriper vad de menar, säger Katarzyna Kariozen, huvudskyddsombud på Coop Online när Handelsnytt ringer upp henne.

För de anställda handlar det dock i grunden om en seriös fråga menar Katarzyna Kariozen. Den om att ha inflytande över det egna arbetet.

– De vill kunna växla mellan att utföra arbetsuppgiften sittande eller stående. Vi som jobbar med plocket har inga problem med det. Det är inte som att de latar sig. Och det här argumentet att det inte ser bra ut – för vem? Vi har inga kunder. Vi arbetar på ett lager.

Julia Jordan är driftschef på Coop Kungens Kurva. Hon menar att man tagit bort stolarna eftersom det ska vara rättvist. Alla ska stå.

– Att skriva ut etiketter är en del i ett flöde. Vi kallar det för utlastningen. Man arbetar i en zon där man är i rörelse.

Men det finns ingen teknisk omständighet som hindrar att stolarna kan stå där?
– Nej. De har varit stationerade där utskriftsmaskinen är. Men för att inte skapa irritation för de som plockar ute på lagret vill vi undvika det framöver.

Har det upplevts på det sättet?
– Ja, det har funnits de indikationerna från vissa medarbetare, att de inte har den möjligheten att sitta ner. Man ska inte bli särbehandlad.

Vad menar ni med att det ”inte ser bra ut” när de sitter ner?
– Det kan jag inte ge någon kommentar till. Det handlar om att det ska vara rättvist.

Hur har de som jobbar med etiketterna reagerat?
– Det är klart att man vill ha kvar en stol. Men vi har försökt att förklara att alla ska ges samma möjligheter. Det är inte stolen i sig. Det handlar om att ge alla samma förutsättningar.

Men om man har en del i sitt arbetsmoment där man kan sitta ner och det inte stör verksamheten, varför kan man inte bara få göra det då?
– Då är det återigen rättvisefrågan som jag vill ta upp. Det är något som vi starkt jobbar med. Det är något som både vi och medarbetarna eftersträvar.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Handelsnytt, som tillsammans med Arbetet och tre andra tidningar ingår i LO Mediehus.

6:6a-anmälan

För att komma till rätta med arbetsmiljöproblem kan skyddsombud skriva en begäran om åtgärder till arbetsgivaren. Agerar inte arbetsgivaren eller lämnar man ett otillräckligt svar kan skyddsombudet sedan vända sig till Arbetsmiljöverket för beslut.