Interna krafter inom Liberalerna vill riva upp Jan Björklunds linje i regeringsbildningen och helt stänga dörren till allt samarbete med Socialdemokraterna.

Det är en linje som i stället kan öppna för att låta Sverigedemokraterna få inflytande över regeringsmakten.

Om denna linje vinner är det inget vanlig partikonflikt vi ser. Då är det i stället kollapsen av partiets liberala grund vi bevittnar.

En mer berättigad fråga runt konflikten borde därför vara, är liberaler som vill hjälpa ett parti som Sverigedemokraterna till makten verkligen aktiva i rätt parti?

Svaret är naturligtvis nej.

Att ifrågasätta alla människors lika värde är inte och har aldrig varit liberalism. Att hjälpa ett parti till makten som inte ställer upp på den grundläggande liberala tanken om varje individs okränkbarhet är otänkbart i svensk liberal idétradition.

En oroväckande signal gav Landskronas liberala kommunalråd Torkild Strandberg i SVT nyheter häromdagen när han sa:
”Jag tror inte det är långsiktigt hållbart att tänka bort ett parti som har 20 procent stöd bakom sig. Jag tror inte att man långsiktigt förmår att hålla en linje där ett sådant parti kan utestängas.”

Det är Sverigedemokraternas retorik vi hör, men en aktiv liberal borde veta bättre om demokratins villkor.

Liberaler satt ju i en regering som mellan 2006 – 2014 inte lät Socialdemokraterna få någon vilja igenom alls trots att Socialdemokraterna var riksdagens största parti, större än vad SD någonsin varit.

Det är demokratins villkor. Den som inte kan kan samla en majoritet regerar inte.

Att som liberal kräva att demokratins spelregler luckras upp med hänvisning till att just Sverigedemokraterna ska få makt är helt enkelt obegripligt.

För var ska Liberalerna i så fall sätta övriga gränser för när den representativa demokratin ska kunna köras över?

Ska Liberalerna börja förespråka en statskupp för regeringsbildningen dröjer, som regelbundet görs i de SD-trogna forum som finns på nätet.

Att Jan Björklunds linje mot SD inte är självklar inom Liberalerna är skrämmande.

Men Björklund har varit i blåsväder förr.

Att han nu så tydligt försvarar de liberala idéerna mot Sverigedemokraternas skiktning av människor utifrån en nationalkonservativ samhällssyn borde ytterligare stärka hans position.

I ett parti som kallar sig Liberalerna borde det vara en självklarhet.