Varsel drabbade Ikea-anställda i södra Sverige under våren och drygt 100 anställda försvann.

Det nya varslet i Sverige slår särskilt mot tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult.

– Vi har 75 framgångsrika år bakom oss och går nu in i en utvecklingsresa om hur vi ska arbeta i framtiden. Vi behöver titta över vilka kompetenser som finns i dag och vad som behövs framöver, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige, till TT.

It-verksamheten behöver gå från att vara mer traditionell till att bli mer digitaliserad, förklarar Svedman.

Globalt beräknas 4 000 fler jobb att skapas än de som försvinner inom Ikeakoncernen under den kommande tvåårsperioden, men huruvida antalet anställda också ökar i Sverige är i nuläget oklart.

– Vi gör en bedömning om hur mycket vi ska växa globalt, men i nuläget vet vi inte var jobben kommer att hamna. Med det sagt är ju Sverige en del av den globala resan, säger Svedman.

Ikea storvarslar – men butiksanställda sitter säkert

Tusentals anställda informeras i veckan om den nya organisationen för Ikeakoncernen. Med 367 av 422 varuhusen på 30 av marknaderna är Ikeakoncernen den i särklass största franchisetagaren av konceptet.

– På ett sätt tror jag att alla ser fram emot den här utvecklingen. Men det är klart att varsel också berör enskilda individer och skapar en viss oro, säger Svedman.

Unionens representanter kommenterar varslet till Sveriges radio P4.

– Att det skulle bli så stort hade vi ingen aning om, säger Birgitta Petersson, vice ordförande i Unionen-klubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea i Älmhult, till SR.

– Det är nog chockartat för alla och det kommer en hel del frågor, men vi har inte så mycket svar att ge i nuläget.

Med den nya organisationen är fokus att bland utveckla digitalisering, hemleveranser, servicetjänster och citybutiker för att möta ett förändrat kundbeteende och nya tekniska möjligheter.

– Inom dessa områden behöver vi bygga upp nya förmågor. När det gäller digital kompetens behövs exempelvis software engineers och människor som kan hjälpa oss med datahantering, något som vi historiskt sett kanske inte varit superuppdaterade med, säger Tolga Öncü, Ikeakoncernens detaljhandelchef.

Detaljhandelslandskapet ändras nu i en takt och en skala som Ikea inte sett tidigare, förklarar Tolga Öncü.

– Vi kommer att fortsätta bygga nya varuhus, men vi lägger till ett par nya format för att komma närmare stadskärnor.

En citybutik med köksinriktning testas i Stockholm och i Madrid finns en vardags- och sovrumsbutik. En mer komplett heminredningsbutik är på gång i Paris.

– Nu är vi i en fas där vi testar oss fram om vad som är relevant för människor i storstäder, och hur det kompletterar Ikeavaruhus och e-handeln, säger Tolga Öncü.

John Alexander Sahlin/TT

Läs mer om varslet på vår systertidning Handelsnytt

Ikea

• Just nu finns drygt 420 Ikeavaruhus på över 50 olika marknader världen över, varav 20 varuhus i Sverige.

• Förra verksamhetsåret, som stängdes den 31 augusti i år, uppgick försäljningen till 38,8 miljarder euro (cirka 405 miljarder kronor, baserat på kronkurs 10/10 2018) för Ikea, inklusive de franchisetagare som inte drivs av Ikea-koncernen. Försäljningen ökade med 4,5 procent, justerat för valutaeffekter, jämfört med föregående verksamhetsår.

• Ingka Group är den i särklass största av elva franchisetagare, med över 367 varuhus på 30 marknader. Bolagets försäljning uppgick till 34,8 miljarder euro under verksamhetsårets 2017/2018, vilket är en uppgång med 4,7 procent jämfört med året före.

• Nästan 100 miljoner besök gjordes på Ikeas svenska sajt under det senaste verksamhetsåret, och omkring 38 miljoner besök i Ikeas svenska varuhus och butiker. Försäljningen i Sverige slutade på 16,8 miljarder kronor.

• Ingvar Kamprad grundade som 17-åring Ikea, som fick namn efter honom själv och efter orter i hans hembygd: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Ingvar Kamprad somnade in i sitt hem lördagen den 27 januari i år, efter en kort tids sjukdom. Kamprad blev 91 år.

Källa: Ikea