Så gott som dagligen får nu Centerledaren Annie Lööf frågan om hon släpper fram en borgerlig minoritetsregering som är beroende av stöd från SD.

Varje gång svarar hon att hon inte vill sitta i en regering som är beroende av stöd från SD.

Men ”släppa fram” är inte detsamma som ”sitta i”.

Naturligtvis vet Annie Lööf skillnaden mellan att sitta i en regering och släppa fram en regering som består av andra borgerliga partier än Centern. Men hon vill helt enkelt inte svara på frågan.

Orsakerna kan vara många. Den mest naturliga skulle vara om hon trots allt planerar för en blocköverskridande regering och då inte vill stänga dörren för ett samarbete högerut eftersom det skulle försämra hennes förhandlingsposition mot Socialdemokraterna.

Men några förhandlingar med Socialdemokraterna pågår inte. Att hon inte vill ha med Socialdemokraterna att göra är en lika kategorisk åsikt hos Annie Lööf som hennes vägran att svara på frågan om en borgerlig minoritetsregering.

Det vi skådar kan beskrivas som ett politiskt chicken race. Någon måste ge sig.

Likt James Dean och hans motståndare i filmen Ung rebell gasar två bilar allt snabbare mot stupet. Den som först kastar sig ur sin bil för att inte följa med ned i stupet är en kyckling.

Annie Lööf sitter i den ena bilen och gasar nu allt häftigare mot stupkanten. Men vem sitter i den andra bilen?

Finns det över huvud taget någon annan bil?

Liknelsen med Ung rebells chicken race är inte ovanlig inom politiken.

Den minnesgode kan erinra sig valet 2002 då S och MP under starka aggressioner försökte nå varandra och där S tvärnitade vid stupkanten och gav med sig först när Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson djupt förorättad stannade sin bil, avbröt tävlingen och vandrade därifrån.

Men som sagt, vem tävlar Annie Lööf mot?

Liberalernas Jan Björklund har varit tydlig. Orden ”Liberalerna kommer inte att stödja Ulf Kristerssons regering eftersom den blir beroende av Sverigedemokraterna. Vi kommer att rösta nej” kan inte missförstås.

Och möjligen kan vi nu skönja att även Annie Lööf börjar tveka om hur hårt hon ska trycka på gasen när hon nu svischar fram i sin ensamma bil mot stupkanten.

Centern har nu kallat samman partiledningen för att ta ett nytt ”aktuellt formellt beslut” om hur man ska ställa sig till Kristersson som statsminister.

Och i TV4 på onsdagsmorgonen öppnade Annie Lööf med tvekan för att det kanske ändå kan bli ett nej till en borgerlig minoritetsregering som regerar med stöd av SD.

Att köra sitt eget race är en annan liknelse som ofta används i alla möjliga sammanhang.

I politiken, när det gäller att bilda en funktionsduglig regering är ett eget ensamt race dock knappast en konstruktiv strategi.

Om Annie Lööf ska uppfattas som regeringsduglig bör hon stanna sin bil och förklara för sina väljare vad hon egentligen vill.