Talman Andreas Norlén meddelade i dag att han ska föreslå Ulf Kristersson som ny statsminister i en riksdagsomröstning nästa vecka.

Förutsättningarna är dock små att riksdagen ska rösta ja. Något bredare regeringsunderlag än en minoritetsregering med Moderaterna och Kristdemokraterna blir svårt att få ihop för Kristersson.

Men det finns en möjlighet. Och det är att Centern och Liberalerna lägger ned sina röster.

Och avstår mittenpartierna från att rösta räcker det med att Sverigedemokraterna röstar ja till Kristersson, vilket de med all säkerhet kommer att göra.

En konservativ regering med M och KD innebär nämligen ett guldläge för SD att villkora allt framtida stöd och få igenom stora delar av sin nationalkonservativa politik.

Kristerssons regering är då utlämnad till SD:s aktiva stöd och ett sådant läge kommer SD aldrig att missa.

– Riksdagen har tre knappar och man måste trycka på en av de tre knapparna, sade talman Andreas Norlén under måndagens presskonferens med klar adress till mittenpartierna.

För hur mittenpartierna än vrider sig och hur många gånger 9-procentspartiet Centerns partiledare Annie Lööf än kastar ur sig ilskna anklagelser mot alla andra partier så måste mitten någon gång bekänna färg.

Centern måste välja sida, ska de ge Sverigedemokraterna makt eller rösta nej till Kristersson.

Som talman Andreas Norlén mycket riktigt påpekade finns tre knappar att trycka på i riksdagens omröstningar: grön för ja, röd för nej och gul för avstår.

Trycker mittenpartierna på den röda knappen följer de sitt vallöfte att inte ge SD inflytande. De båda övriga knapparna, ja eller avstår, innebär ett aktivt ja till en SD-stödd konservativ regering.

För att göra det mindre dramatiskt måste dock medges att även om Kristersson röstas ned i riksdagen nästa vecka kommer fler tillfällen när mittenpartierna i andra regeringskonstellationer kommer att tvingas till samma val.

Om Kristersson röstas ned är det alltså långt ifrån detsamma som att det bildas en blocköverskridande mittenvänsterregering.

Lång tid återstår med extraval som hotande slutpunkt om ingen lösning sker.

Men om någon vecka sker ändå den första omröstning där Centern och Liberalerna mer aktivt tvingas ta aktiv ställning i den fråga vi väntat på svar sedan valet.

Det är på tiden.