Säsongsanställd fick skadestånd
En säsongsanställd i Uddevalla har fått skadestånd av kommunen efter att ha blivit felbehandlad. ”Det är alltför sällan som de kräver sina rättigheter”, säger Kommunals förtroendevalda Ulrika Lundström.

Ulrika Lundström, Kommunal.
En man som varit säsongsanställd i många år fick inte komma tillbaka och arbeta under årets sommarsäsong. Arbetsgivaren menade att mannen hade blivit erbjuden ett längre vikariat som han tackat nej till och därför förlorat sin företrädesrätt. Den anställda i sin tur menade att han bara blivit erbjuden att blåsa löv i några dagar när han var sjuk. Ord stod mot ord.
– Men arbetsgivaren visade aldrig att det funnits något längre vikariat. Dessutom hade de inte meddelat att de tyckte att mannen förlorat sin förtursrätt och inte skulle få jobb. Det står i LAS – lagen om anställningsskydd – att de måste göra det minst en månad innan arbetet skulle ha börjat.
Mannen hade sparat alla anställningsavtal. Dessutom kunde han visa att han varit sjuk när erbjudandet om att blåsa löv kom. Det gjorde det lättare att få ut skadestånd som i det här fallet motsvarade den lön han skulle ha fått om han hade arbetat.
– Man ska alltid spara alla papper på anställningar, men just för säsongare är det extra viktigt.
Ulrika Lundström har varit med om att de får mindre lönehöjning än andra anställda och inte får vara med på arbetsplatsträffar eller andra personalmöten trots att de har rätt till det.
– Det har ändrats när vi tagit upp det från facket. Säsongsanställda ses ofta som andra klassens anställda. Det är de inte.