Anrika punkbandet Mögel från Farsta bildades 1978 av Ulrika Malmgren, Gitte Lilja, Marie Wrengler och Eva Bergström och är ett av de klassiska banden som spelade på punkklubben Oasen i Rågsved under svensk punks barndom.

Innan de splittrades 1983 hade de hunnit göra runt 500 spelningar.

Nu är de aktuella med nysläppta punkdängan Mitt orange kuvert.

– Vi fikar och pratar mycket om allt möjligt. Skräcken och stressen över att få det orange kuvertet är ett återkommande samtal. Det här pratas det också mycket om i våra vänkretsar och arbetsplatser. De flesta vill inte ens öppna kuvertet utan slänger det direkt. Många av våra väninnor har låga löner och har arbetat deltid för att ta hand om barnen. De är oroliga. Pensionsmyndigheten vill antagligen att vi ska se det orange kuvertet som en hjälp och något positivt. Men det känns närmast ondskefullt. Vår generation har ju trott att vi skulle kunna leva på pensionen, inte bara överleva, säger Eva Bergström gitarrist i Mögel.

Texten i Mitt orange kuvert går därefter: ”Mitt liv var en dålig affär, skulle gjort en bättre karriär, inte vart så familjekär, kommer bli en fattigpensionär”.

Och ser vi till statistiken så har man all anledning att oroa sig när det orange kuvertet dyker upp. Andelen fattigpensionärer ökar.

Punken är antiauktoritär i sin grund och provocerar många. Moderaternas riksdagsledamot Gunnar Axén ville till exempel slänga ut sin TV efter att ha hört Ebba Gröns låt Beväpna er.

Musikvideo: Mitt orange kuvert med Mögel

Punkbandet Anticimex hotades med stämning av både skadebekämpningsbolaget Anticimex och av Systembolaget.

Möjligen säger det något om att det var ett tag sedan det var 1978, men Mögel är förmodligen landets första punkband som fått pensionsmyndigheten att reagera. För i förra veckan kontaktade de bandet.

– Först kändes det lite otäckt att en myndighet ringer för att vi släpper en låt, säger Eva Bergström. Vi började tänka på om vi gjort varumärkesintrång på något sätt. Efter ett tag kändes det mest komiskt att de hört av sig.

Mats Hammerman på skivbolaget Massproduktion var den som fick samtalet från pensionsmyndigheten.

– Man blev ju lite nervös först när dom ringde och hade den myndiga rösten. Men dom ville försäkra sig om att låten inte var någon sorts reklam för nån som säljer pensionsförsäkringar eller så. Jag fick förklara för dom att det handlade om ett punkband som gjort en låt om vilken usel pension man får som kulturarbetare. Inte om varumärkesintrång.

Pensionsmyndigheterna verkade efter det lugna sig och tonen blev betydligt trevligare.

– Efter att vi rett ut det hela så var dom ju väldigt tydliga med att om det handlar om konstnärlig verksamhet, då är det helt ok.

I musikvideon till Mitt orange kuvert tittar medlemmarna i Mögel ned på sina kuvert, beväpnar sig och rånar en bank för att få ordning på sina pensionsproblem.

Tror ni er musikvideo skulle vara en bra reklamfilm för till exempel Allra?
– Ja, varför inte. Men Allra kanske skulle tycka att den var lite för våldsam, lite väl mycket action … Men vi är inte intresserade, svarar Eva Bergström.