RECENSION. Höjdhopparen Stefan Holm är kanske Sveriges mest kända AFOL (Adult Fan of Lego).

Nu för tiden är det allt mer socialt accepterat att lägga stora delar av lönen på att köpa leksaker till sig själv, och det känns som att Stefan Holm vill vara med i den normaliseringsprocessen.

Bokens koncept är enkelt. Ta olika svenska idrottsframgångar, illustrera dem med Lego-bitar och lägg till korta texter om händelserna.

Holm skriver onekligen bra och engagerat, men på gränsen till rena sportreferat, vilket blir väldigt repetitivt.

Jag som är militant ointresserad av sport känner ändå till alla händelser som tas upp.

Inget sticker ut, vare sig när det gäller valen av sportögonblick eller konstruktionen av byggena.

Stefan Holm är tyvärr en rätt tråkig Lego-byggare. Han följer redan etablerade byggtekniker, som figurerna i miniland-skalan vi kan se på Legoland och Pixar-animatören Angus MacLanes skapelse ”cubedudes”.

Han förlitar sig dessutom för mycket på vanliga minifigurer som har en högst begränsad artikulation.

Bäst fungerar det när Holm går utanför de färdiga formlerna och skulpterar idrottarnas kroppar efter egen design där han pillar in små detaljer som mönstret på skidåkarnas dräkter.

Jag hade gärna sett att Holm gått loss mer i den riktningen.

För att liva upp bilderna lite har olika easter eggs lagts in, som att Batman sitter i publiken under Wimbledonfinalen mellan Borg och McEnroe.

Men byggena är så pass små att de ”skojiga” extrafigurerna syns alldeles för mycket.

I kommentarerna är Holm öppen med att han begränsats av antalet bitar han haft tillgängliga i de byggval han gjort. Det känns lite som en ursäkt.

Mikael Solebris fotografier fyller sin funktion och formgivningen av Niklas Lindblad är riktigt snygg, vilket är av yttersta vikt när det gäller den här typen av trevliga och totalt harmlösa kaffebordsböcker.

Jag hoppas att Stefan Holms kommande bok som tar upp internationella sportögonblick vågar ta ut svängarna mer – för precis som matadoren i Tjuren Ferdinand vill jag bli stångad.

Mikael Sol är redaktör för Fantomen

Ny bok

Svenska sportbitar
Författare: Stefan Holm
Fotograf: Mikael Solebris

Pug förlag