– Det sista en fackförening ska göra är att lämna walkover i frågan om vad som är en anställning.

Orden kommer från LO-utredaren Linda Larsson under tisdagens LO-seminarium om den så kallade gig-ekonomin, alltså den del av ekonomin som numera mest sköts via appar på mobiltelefonen.

För visst har även pizzabudet en anställning, även om arbetsgivaren ofta kringgår de vanliga anställningsförhållandena genom att hänvisa till ”ny teknik” och bara anlitar ensamföretagare.

700 000 personer arbetar inom gig-ekonomin i Sverige i dag, enligt en rapport från LO, skriven av forskaren Johanna Palm.

700 000 personer har alltså i dag en arbetssituation där arbetsgivaren lyckats lägga över en stor del av företagets ekonomiska risk på den anställde, vare sig det är ett pizzabud eller en lagerarbetare.

När många beställer får den anställde lön. När få beställer blir den anställde utan lön.

Företag inom gig-ekonomin vill gärna bygga upp bilden av att det här är en följd av att mobiltelefonernas appar eller plattformar på datorn har skapat en helt ny arbetsmarknad. Men det har de inte.

Arbetsuppgifterna är till stora delare desamma som alltid funnits, bud, transporthjälp, lyfthjälp.

Gig-ekonomin är inte något nytt när det kommer till arbetsmarknad och anställningsformer. Däremot har fackföreningarna haft svårt att försvara den fackliga organisationsgraden och kollektivavtalen när arbetarna inte är samlade på samma fysiska ställe.

Enligt Johanna Palms rapport har också den politiska utvecklingen spelat in där fackliga organisationer pressats tillbaka i hela västvärlden.
700 000 personer motsvarar omkring 12 procent av svensk arbetskraft.

Det är alltså redan i dag en oerhört stor andel av främst svenska arbetare som drabbats av en oförsvarligt stor andel osäkerhet i sin ekonomi och arbetssituation.

En anställningsform som i sin värsta form inte bara saknar kollektivavtal utan också försäkringar, regelbunden inkomst, konsekvent skatteinbetalning, anställningstrygghet och pensionsavsättningar.

Visst finns det olika typer av anställningsförhållanden även inom den nya gig-ekonomin och på vissa områden inom gig-ekonomin har de värsta avarterna försvunnit och givit plats åt mer reglerade anställningar.

Det visar också att det är fullt möjligt att skapa schysta arbetsförhållanden även i gig-ekonomin.

Vi vill inte ha den tid tillbaka när sjåare stod och bad om jobb varje morgon i hamnen.

Fackföreningar och politiker lyckades på den tiden förbättra villkoren för arbetare. Det måste ske nu också.