I går, måndag, öppnade Stefan Löfven (S) för att förhandla om arbetsrätten med Centerpartiet och Liberalerna. I en debattartikel i Aftonbladet markerar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson nu att organisationen tänker ta strid för att försvara anställningsskyddet.

I artikeln menar Karl-Petter Thorwaldsson, som också sitter i Socialdemokraternas högsta ledning, att det visserligen är upp till Stefan Löfven att bestämma vem han vill samarbeta med i en eventuell regering. Men att det finns vissa frågor där LO inte tänker vika ner sig.

Stefan Löfven öppnar för att förhandla om arbetsrätten

Arbetsrätt

Det handlar bland annat om anställningstryggheten.

”Det finns ingen anledning att göra det lättare att sparka vanliga anställda. Om sådana förslag blev verklighet skulle det framför allt drabba anställda som arbetsgivaren av något skäl anser vara besvärliga eller mindre lönsamma”, skriver han.

LO-ordföranden tar också upp parternas ensamrätt att sätta löner som något som inte går att kompromissa om.

”Under valrörelsen har vi hört politiker prata om att gå in och lagstifta om lägre löner, för att få in unga och nyanlända i arbete. Det menar vi är helt fel väg att gå.”

Den tredje punkten han lyfter är satsningar på välfärden där han menar att en kommande regering behöver göra rejäla satsningar i stället för stora skattesänkningar.

”Vi behöver också se till att skattepengarna går till det de är avsedda för och inte hamnar i fickorna på riskkapitalister. Under de kommande mandatperioderna står vi inför ett vägval med långtgående konsekvenser. Vi måste välja att trygga välfärden”, skriver han i debattartikeln.