Efter att FN:s klimatpanel IPCC på måndagen släppte en rapport som visar att vi har allt mindre tid på oss att begränsa utsläppen borde varje ansvarskännande politiker prioritera klimatfrågan.

Speciellt då det dagen efter stod klart att de amerikanska ekonomerna William Nordhaus och Paul Romer får årets ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Nordhaus har i sin forskning visat att det är fullt möjligt att styra ekonomin så att den globala uppvärmningen stoppas. Men Nordhaus konstaterar också att en helt fri marknad aldrig kommer att göra det.

I den brutala marknadskapitalismens namn kommer alltså företag i sin jakt på maximala vinster alltid att kämpa mot en förändring.

Därför behövs modiga och starka politiker som sätter mänsklighetens framtid före storföretagens vinster.

President Trump har flera gånger visat att han hellre gynnar storföretagen.

Och här i Sverige har vi vår egen Jimmie Åkesson (SD) som var den enda partiledaren som inte besökte bränderna i somras och som anser att Sverige ändå är för litet för att vi ska behöva bry oss.

Båda vill hellre göda bilden av att mänsklighetens överlevnad är en suspekt vänsteridé.

Nog tycker man att dessa personer som ständigt pratar om sina landsmäns stolta historia också borde vara intresserade av folkens möjligheter att leva vidare.