Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Nia Winston, ordförande för avdelning 24 i hotell- och restaurangfacket Unite Here, är ett stort basketfan. Men kärleken till sporten – och dess professionella utövare – har naggats i kanten.

Just nu strejkar omkring 7 700 anställda på hotellkedjan Marriott i åtta amerikanska städer, däribland Nia Winstons Detroit.

Avdelning 24 bemannar en blockadlinje utanför entrén till hotellet och uppmanar gäster att bojkotta så länge konflikten pågår. Ett krav som det besökande basketlaget Brooklyn Nets helt ignorerade.

– Jag är extremt besviken. De är anslutna till ett spelarfack. De är också fackmedlemmar, säger Winston till Yahoo Sports.

Liknande scener har utspelat sig på andra håll. Under ett besök i Boston struntade basebollaget New York Yankees i facket uppmaning till bojkott av Marriott.

Brian Lang, ordförande för avdelning 26 i Unite Here, kallade enligt AP Yankeespelarna för ”svartfötter”. Och lade menade till att det lokala basebollaget aldrig skulle ha betett sig så nedrigt.

– Red Sox skulle aldrig spotta på sina fans som Yankees gör.

 

Den sportsliga rivaliteten mellan städerna till trots fick facket i Boston stöd från New Yorks högsta politiska ledning.

Demokratiske borgmästaren Bill de Blasio uppmanade via Twitter spelarna att ”hitta ett nytt hotell att bo på under sitt besök”.

Även basebolligans spelarfack MLBPA uttalade, utan att specifikt kommentera Yankeespelarnas agerande, sitt stöd för de strejkande Marriottanställda.

”Så vitt vi förstår har dessa arbetare försökt att förhandla fram ett rättvist kontrakt i mer än sex månader. De förtjänar att lyssnas på och de förtjänar vårt stöd”, skriver organisationen i ett uttalande till sportsajten SB Nation.

Strejken mot Marriott inleddes förra veckan i San Fransisco och San Jose och har sedan spridit sig till andra städer. Senast i tisdags anslöt sig 2 700 anställda på Marriottägda hotell på Hawaii.

Facket kräver lönehöjningar, stärkt anställningstrygghet och en rimligare arbetsbelastning.

I Detroit har Nia Winston ytterligare ett krav, riktat till multimiljonärerna inom den professionella idrotten: respekt.

– Arbetarna i blockaden är stora basketfans. Att bara gå förbi dem och inte ens nicka eller säga ”jag hoppas ni får vad ni är värda”. Det var bara fel.