Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Så fick Lisa schemat att funka med familjelivet

Många som jobbar inom handeln slits mellan långa öppettider, omöjliga scheman och begränsade tider på förskolan. Med krav på anpassat schema kunde småbarnsmamman Lisa Christensson fortsätta kombinera familjelivet med jobbet i byggbutiken.

– Jag kände mig pressad att säga upp mig, säger Lisa Christensson när hon berättar om tvisten med nya chefen som ville ändra hennes arbetstider.

https://arbetet.se/2018/10/10/lagar-och-regler-som-underlattar-for-foraldrar/

Vi står på förskolan Råbäcken, inbäddad längs en villagata i Upplands Väsby norr om Stockholm. Sonen Floke 3,5 år, springer fram och tillbaka mellan mamma Lisas ben och bästa kompisen Olivia som hänger i en klätterställning.

Lisa Christensson har en heltid i en bygghandelsbutik. Den har öppet 6.30 till 18.

– Jag har jobbat där länge och trivs jättebra.

Gå ner i arbetstid

När Floke skulle börja förskolan för två år sedan bestämde Lisa och hennes man Per att hon skulle gå ner i arbetstid.

– Per har mycket svårare än mig att reglera sina arbetstider, han jobbar ofta över, har arbetsledaransvar och reser mycket.

Rätten till anpassat schema gjorde att Lisa Christensson kunde vara kvar på byggbutiken.

För Floke, som diagnostiserats med funktionsnedsättningen autism är det extra viktigt med regelbundna tider och samma rutiner varje dag. Med den tidigare chefen var det inget problem. Lisa tog 25 procent föräldraledigt och fick utforma ett schema som innebar att hon kunde lämna och hämta sin son på förskolan samma tid varje dag. Men arbetstiderna byggde på en muntlig överenskommelse och när butiken bytte chef ville han förändra.

https://arbetet.se/2018/10/10/allt-svarare-att-kombinera-jobb-och-familj/

– Jag fick ett schema där jag skulle öppna butiken varannan vecka och stänga varannan. Jag försökte förklara att förskolan inte har öppet före sex på morgonen och stänger innan klockan 18, att det därför var omöjligt, att vi kunde diskutera ett annat schema.

Butikens verksamhet kom först

Men chefen ville inte ta hänsyn till Lisa och hennes familjs behov utan menade att butikens verksamhet gick först, det fanns ingenting att diskutera, punkt. Butikkedjans HR-avdelning gick på samma linje.

– Jag var så ledsen och arg, för det skulle betyda att jag måste säga upp mig.

Jag var så ledsen och arg, för det skulle betyda att jag måste säga upp mig.

När Lisa Christensson kontaktade facket visade det sig att hon hade rätt och att chefen hade fel.

– Att öppna och stänga butiken stod inte och föll med mig, det kan någon annan lätt göra, vi är tillräckligt många anställda för det. Som föräldraledig har jag rätt att få anpassa mitt schema om verksamheten tillåter, det är till och med lagstadgat.

Visste inte bättre

Lisa Christensson tror att konflikten bottnade i att chefen inte visste bättre.

Men att HR-avdelningen saknade kunskap i frågan förvånar henne.

– Just den här rättigheten verkar många missa.

På Autismcenter dit Lisa och Per går regelbundet möter de föräldrar med samma erfarenheter. Och bara en meter bort på förskolans innergård står Maria Gustafsson, Olivias mamma, som säger:

– Jag har varit med om i princip samma sak, med en chef som ville tvinga mig jobba tidigt och sent när jag var föräldraledig på deltid. Men även jag fick rätt när jag drog in facket.

Omöjliga scheman

Maria Gustafsson som då arbetade som frisör fick rätt i sak men valde själv att sluta på salongen på grund av dålig stämning. Lisa Christensson är glad att hon slipper säga upp sig. Hon trivs på sin arbetsplats och när hon nu kan hämta och lämna Floke samma tid varje dag kan livet lugnt fortsätta sin gilla gång.

Maria Gustavsson, mamma till Olivia, fick rätt att anpassa sitt schema men sa upp sig ändå.

Hur får du ihop ditt vardagspussel?