RECENSION. Theodor Kallifatides är mycket förtjust i Homeros Iliaden, och hyser en djup oro över att så få läser den i dag.

Nu har han skrivit en parafras på det antika mästerverket, ett projekt som kan tyckas vara övermodigt, på gränsen till dumdristigt.

En smula förvånande lyckas Kallifatides över förväntan. Han skapar visserligen inte ett nytt mästerverk – och det var nog inte heller hans avsikt – romanen är mest en bagatell, men utan tvekan en njutbar sådan.

Och jag kan tänka mig att boken för en del kan bli en inkörsport till Homeros väldiga epos.

Möjligen beror framgången på Kallifatides personliga tilltal. Historien berättas av en ung Theo, och har omformats till skildringen av en yngling på väg ut i vuxenlivet under inte alltför gynnsamma omständigheter.

Skådeplatsen är andra världskrigets sista skälvande, men inte desto mindre våldsamma, månader.

Samtidigt har han behållit de litterära schablonerna enligt förlagans antika mönster, med stående epitet och ordvändningar lika drastiska som lakoniska. Vad sägs om följande lilla pärla: ”/../deras andedräkt kunde väcka döda ormar till liv”?!

Kanske har han lyckats tack vare att han så skickligt väver ihop skildringen av det trojanska kriget med en berättelse om det mycket mer närliggande andra världskriget.

Det skänker antikens historia en oväntad aktualitet. Det är samma krig, samma meningslösa våld, samma tröstlösa dödande, samma avskyvärda brutalitet, samma maktens oförsonliga egoism.

Oavsett vilka som är bad guys och good guys är det just ingen skillnad på smärtan och lidandet.

Ond bråd död drabbar lika, alla är krigets offer. Fast kvinnorna ändå mest.

Liksom Homeros för drygt (och det med råge!) två tusen år sedan vill Kallifatides tala om att ”kriget är tårarnas källa och att det inte finns några segrare.”

Romanen mynnar ut i en mild humanism.

Även om Kallifatides inte besvarar frågan ”Är behovet att älska större än behovet att hata?” går det inte att ta fel på vad han anser borde vara det rätta svaret.

Roman

Slaget om Troja

Theodor Kallifatides

Albert Bonniers förlag