Efter slutpläderingarna i Luleå tingsrätt, där SSAB står åtalade för grovt arbetsmiljöbrott för vållande till annans död, känner Lars Blomkvist att det är skönt att komma till ett avslut.

Åklagaren yrkar på ett skadestånd till honom på 50 000 kronor.

– Men inga pengar kan ersätta ett liv, så är det. Det viktiga nu är att det blir ett avslut, så man kan lägga den delen bakom sig.

Han har suttit med i rätten och lyssnat, men vågar sig inte på någon gissning om utfallet.

– Jag är ingen jurist, bara en gammal järnverkare. Men jag tycker att det är för jävligt att risken tagits upp så många gånger utan att man gjort något åt det.

SSAB: Tre domar om dödsolyckor på två år

Arbetsmiljö

Han berättar om dagen då olyckan skedde, om hur han satt i bastun och fick höra att någon skadat sig.

– Men de sa inte vem det var, de ville väl inte ge beskedet i bastun. Så det var först när jag klätt om som min arbetsledare kom och berättade. Det var en chock, säger Lars Blomkvist.

Thomas Barsk är huvudskyddsombud och en av de första som var på plats vid olyckan.

Han säger att riskbedömningarna blivit mycket bättre sedan dess, men att det fortfarande förekommer tillbud och olyckor.

Även han tycker att det är skönt att det nu blir ett avslut.

– Jag tror på en fällande dom och jag tror inte SSAB kommer att överklaga, säger han.

Åklagare: SSAB krävs på tre miljoner efter dödsolycka

Arbetsmiljö

Han anser att det borde ha varit en självklarhet att riskerna som kom fram i besiktningsprotokollen skulle ha tagits in i riskbedömningarna.

– Efter olyckan finns ett helt annat fokus på riskobservationer. Hade protokollen kommit idag så skulle de noteringarna tagits med, men då fanns inte den medvetenheten, säger Thomas Barsk.

Men även om riskmedvetenheten är mycket större idag finns det fortfarande problem eftersom organisationen är så slimmad, menar han.

Huvudskyddsombudet Thomas Barsk var en av de första på plats efter olyckan på SSAB.

– Det behövs mer stöd till både chefer och skyddsombud, som det är nu är det svårt att gå ifrån för att hantera sådana saker eftersom alla behövs i produktionen.

På plats i rätten fanns även ordföranden för IF Metall-klubben på SSAB i Luleå. Även han är kritisk till att man ignorerat klämrisken i alla år.

Dödsfällan var kvar trots tio varningar

Arbetsmiljö

– Från 2003 har det påpekats av Inspecta, men ingenting hände. Så jag tror att det blir en fällande dom, säger Tomas Karlsson.

Men även om rättegången nu sätter något slags punkt för Lars Blomkvist och kollegerna på SSAB så finns minnena av Rolf Blomkvist kvar.

– Han var känd över hela verket, han var ju väldigt social och pratsam, säger hans bror och fortsätter:

– Jag tänker på honom och det som hände varje dag.