Sammanlagt har 500 tävlande från 28 olika länder kämpat om medaljer inom 40 olika yrken när Yrkes-EM avgjordes i Budapest.

Sverige tog tre guld, varav ett gick till bagaren Lina Andersson, som till vardags arbetar på Güntherska hovkonditoriet i Uppsala.

Arbetet ställde några sportfrågor.

Hur känns det?
– Det har börjat sjunka in, men känns fortfarande overkligt – men jätteroligt så klart, säger Lina Andersson,

Hur har du förberett dig?
– Jag har övat efter jobbet på jobbet i tre månader. Då har jag varit på konditoriet i princip dygnet runt. Det var tufft men så värt det. 30 procent av uppgifterna var hemliga innan tävlingarna och det är roligt för då får man verkligen visa sin yrkesskicklighet när man inte kunnat förbereda sig.

Vad var svårast?
– Det var nog att vara i ett helt nytt bageri med nya maskiner. Och sedan är inte råvarorna exakt lika i Ungern som här. Mjölet är lite annorlunda till exempel och det måste man ta hänsyn till.

Och vad var roligast?
– Skådebrödet. Det är ju sådant man inte gör i vanliga fall, utan då måste man vara mer konstnärlig. Temat var sagor och jag valde Mumin.

Vad säger din arbetsgivare nu?
– De är så klart glada. De var nere i Budapest och hejade. De har sponsrat och stöttat mig jättemycket inför det här.

Men Lina Andersson var alltså inte den enda svenska guldmedaljören i Yrkes-EM.

Kocken Viktor Thulin från Genarp och industrielektriker Martin Lindelöw från Hässleholm fick även de kliva högst upp på prispallen. Bronsmedaljen togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.

Det svenska Yrkeslandslaget kom till mästerskapet med en trupp på 32 tävlande som deltagit i 27 yrken.