Anna Johansson (S), tidigare infrastrukturminister som fick sluta efter skandalen på Transportstyrelsen har nu blivit utsedd till ny ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Hur ser du på uppdraget?
– Det är givetvis jättehedrande och utmanande. Det ska bli spännande och jag känner mig peppad.

Vilka frågor ser du fram emot att behandla?
– Vår devis att alla som kan arbeta ska arbeta är givetvis i fokus. Det innebär att vi måste förbättra omställningsmöjligheterna i arbetslivet så att man kan komma vidare om man blir sjuk eller arbetslös. Det betyder också att alla nya svenskar ska beredas plats på arbetsmarknaden.

Finns det några frågor du helst vill slippa?
– Det gör det säkert, men inga jag har tänkt på än. Det här är ju ett område där det finns politisk spänning och det kan nog upplevas som jobbigt, men även roligt och utvecklande.

Du har tidigare erfarenhet som infrastrukturminister, hur påverkar det i ditt nya uppdrag?
– Inte jättemycket. Givetvis är all erfarenhet värdefull för man lär sig om sig själv och omvärlden, men jag ser inte att just den erfarenheten betyder något extra i det här.

Du fick lämna ministerposten efter skandalen med Transportstyrelsen. Påverkar det ditt nya uppdrag?
– Nej. KU har ju gjort sin granskning och det jag fått kritik för är att jag inte fått information och därmed inte vidarebefordrade informationen, och det får jag och övriga lära oss av men det påverkade inte egentligen vad som skedde. För mig är det en utagerad historia.