Moderaterna vill ha talmansposten meddelade de i dag fredag.

Detta trots att Moderaterna inte är största parti och trots att Moderaterna inte heller tillhör det största blocket, de två kriterier som i olika omgångar har utgjort praxis för valet av talman.

För att klara en omröstning och bryta praxis måste Alliansen därför förlita sig på Sverigedemokraternas stöd.

Det här inser naturligtvis Sverigedemokraterna som redan flera timmar innan det moderata förslaget till talman presenterades uttalade sig i Expressen om att de i så fall skulle ställa krav för att stödja valet av en moderat talman.

Det naturliga första kravet är att kräva stöd för att få Björn Söder (SD) vald till andre vice talman.

Vid Alliansens presskonferens var det också uppenbart att Alliansen redan erbjöd sig att betala för Sverigedemokraternas stöd genom att i sin tur stödja Björn Söder (SD) som andre vice talman i och med att de bedyrade att de stödjer proportionalitetsprincipen, alltså att talmansposterna ska fördelas efter partiernas storlek.

Och om Alliansen verkligen följer proportionalitetsprincipen röstar de för Björn Söder som andre vice talman när han ställs mot vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve.

Samtidigt är dock Alliansens besked att de vid omröstningarna om andre vice talman kommer att lägga ned sina röster.

Men detta gör att Björn Söder har svårt att få den nödvändiga majoriteten eller ens få flest röster i den tredje valomgången då det inte längre krävs majoritet utan räcker med att få flest röster. (Ja, det är ett krångligt valsystem).

Här lämnade alltså Alliansen dubbla budskap. Så hur omröstningen om andre vice talman slutar får vi nog vänta till måndag eftermiddag för att säkert veta.

Vad betyder då allt detta för regeringsbildningen?

Naturligtvis kan det pågå förhandlingar över blockgränsen som vi utanför inte ser, där talmansposten blir en bricka i detta blocköverskridande spel.

Men för att vara ärlig. Ju mer Centern och Liberalerna knyter sig till Moderaterna och binder sig till omröstningar som kräver Sverigedemokraternas stöd desto mindre blir en blocköverskridande lösning möjlig. Då är vi i stället tillbaka i grundläggande matematik.

Efter att Alliansen fått Sverigedemokraternas stöd för att välja en moderat talman behöver de också Sverigedemokraternas stöd för att bilda regering och för att få igenom en budget.

Och just budgetomröstningen kommer att bli intressant. När de rödgröna partierna med sina 144 mandat röstar emot en Alliansbudget räcker det inte med att Sverigedemokraterna lägger ned sina röster.

De måste aktivt rösta ja till en Alliansbudget om ökade privatiseringar, sänkta skatter i stället för utbyggd välfärd och större förändringar i arbetsrätten.

Och SD kommer inte att rösta ja utan att få någonting tillbaka.

Då om inte förr måste Centern och Liberalerna frångå sina världsfrånvända försök att påstå att de kan få ihop 175 mandat i alla fall. Det faller inte mandat från himlen.

I Sveriges riksdag finns bara de partier som svenska folket har valt in. Mittenpartierna har valet att söka stöd över blockgränsen eller söka stöd hos Sverigedemokraterna.

Det finns inget annat alternativ. Personerna då?

Ja, både Andreas Norlén (M), och Kerstin Lundgren (C), som Alliansen nominerat som talman respektive tredje vice talman, har gott renommé i riksdagsarbetet.

Det är alltså svårt att se att valet av personer skulle skapa någon turbulens.

Som en del av regeringsdiskussionerna är dock talmansvalet en indikation på att Centern och Liberalerna hellre fortsätter att välja stöd av SD.

Vi får se hur länge de i så fall fortsätter påstå att de inte gör det.

 

UPPDATERING kl 15:30:

Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen, presenterade senare på fredagseftermiddagen Socialdemokraternas motkandidat till talmansposten, riksdagsledamot Åsa Lindestam. Han antydde då att Socialdemokraterna kommer att lägga ned sina röster i omröstningen om andre vice talman, vilket skulle öppna för att Björn Söder (SD) väljs till andre vice talman i omröstningen mellan Söder och Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve.