Det var i mars förra året som en deltidsanställd soldat omkom under militärövning utanför Boden, vilket Arbetet tidigare berättat om.

Olyckan inträffade när en bandvagn gick genom isen. Den 23-årige föraren lyckades inte ta sig ur fordonet utan omkom.

Under polisutredningen har två befäl varit skäligen misstänkta för arbetsmiljöbrott, men de frias nu helt från misstanke, skriver Norrländska Socialdemokraten (NSD) som berättar att åklagaren lade ner förundersökningen i mitten av förra veckan.

Arbetsmiljöverkets utredning efter olyckan pekade på ett antal brister som kan ha orsakat olyckan.

Det har handlat om allt från bristande material till bristande kunskap, kompetens och sömn.

– Jag har prövat de brister som kommit fram mot det material som redan finns i förundersökningen. Jag har kommit fram till att jag inte kan peka ut någon enskild person. Även om det har funnits brister måste jag kunna styrka att de bristerna utgör orsaken till händelseförloppet. Det kan jag inte, säger åklagare Aino Pietilä, till NSD.

Försvarsmaktens egen utredning visade, liksom nu även åklagarens, att det inte går att fastslå att det var någon enskild persons fel att olyckan inträffade.

– Det är glädjande för mina medarbetare på regementet att den här polisutredningen frikänner dem från misstankar. Det är jätteskönt, säger Ulf Siverstedt, chef på regementet I 19 till tidningen.