Det säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, som på måndagseftermiddagen samlade LO:s styrelse till ett extra sammanträde för att analysera valutgången.

– Vi har haft ett längre sammanträde, tillsammans med Stefan Löfven, som var med under halva sammanträdet, säger Karl-Petter Thorwaldsson. Vi har haft en väldigt öppen diskussion om hur vi ser på regeringsmakten, om hur vi tolkar valresultatet och om vägen framåt.

LO står fast vid att Stefan Löfven har organisationens fulla förtroende som regeringsbildare.

– Vi lägger oss inte i vilka partier Socialdemokraterna söker samarbete med, säger LO-ordföranden. Det här är svårt nog ändå.

Stödet för Socialdemokraterna bland LO:s medlemmar sjönk i årets val för första gången under 50 procent.

Enligt SVT:s valundersökning lade 41 procent av de LO-anslutna sin röst på Socialdemokraterna – och 24 procent på Sverigedemokraterna.

– Vi måste fundera på hur vi ska stärka andelen socialdemokrater bland LO-medlemmarna, säger Karl-Petter Thorwaldsson, som mot bakgrund av det stora stödet för Sverigedemokraterna i opinionsmätningarna före valet ändå är ganska nöjd. Under valrörelsen ringde LO 658 000 medlemmar för att diskutera politik, Karl-Petter Thorwaldsson tror att den fackliga kampanjen gav resultat.

LO:s stöd till Socialdemokraterna diskuteras och kritiseras vid varje val.

I dag kritiseras banden mellan LO och partiet på Expressens ledarsida, medan Dagens Industri skriver att LO-ordföranden är redo att diskutera en förändring av samverkan med Socialdemokraterna.

Till Arbetet säger Karl-Petter Thorwaldsson att det faktum att mindre än hälften av medlemmarna i år röstade på Socialdemokraterna inte har någon avgörande betydelse.

– Det är inte dagsnoteringen för S som avgör. Debatten lever hela tiden. Vi måste prata med våra medlemmar, det är givet efter ett sådant valresultat.

– Men vi vet att stödet för facklig-politisk samverkan är större än stödet för Socialdemokraterna. Även medlemmar som inte röstar på Socialdemokraterna tycker att det är bra att vi försöker påverka politiken.

LO satsade 30 miljoner kronor på årets valrörelse.

Pengarna är dock inte en gåva till Socialdemokraterna – LO använder dem för sin egen valkampanj.

– Vi har aldrig hymlat med vårt stöd. Men få uppmärksammar att vår motpart läger 20 gånger mer på opinionsbildning, säger Karl-Petter Thorwaldsson, som här syftar på en granskning av Svenskt Näringslivs påverkansarbete som Arena Opinion har gjort (Arena Opinion är ett kommunikationsbolag som står nära LO).

På Arbetets fråga säger Karl-Petter Thorwaldsson att LO är berett att kampanja till stöd för Socialdemokraterna på nytt i händelse av extraval.

LO såg över sin beredskap redan hösten 2014, då Stefan Löfven utlyste nyval efter att regeringens budget fallit i riksdagen.

Men framför allt är LO inställt på att tala mer med medlemmarna mellan valen.

– En politisk diskussion på arbetsplatsen nu i oktober är oändligt mycket mer värd än en diskussion i augusti 2022. Val vinns mellan valen, inte i valrörelsen. Jag har själv lagt in ett antal arbetsplatsbesök i höst, i synnerhet på arbetsplatser där vi tror att många röstat på SD, för att lyssna på dem och höra hur vi kan vinna deras förtroende.