I natt visade valresultatet på ett extremt jämnt läge mellan de rödgröna och alliansen. Det ser ut som om regeringspartierna och Vänsterpartiet får något mandat mer i riksdagen än de borgerliga.

I dag på morgonen sätter sig Socialdemokraternas verkställande utskott för att analysera situationen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sitter i VU.

Vilken blir knäckfrågan som tas upp?
– Det blir hur man resonerar kring de borgerliga partierna. Det här har satt Liberalerna och Centern i en riktigt, riktigt svår situation. Det kan ändras, men nu är det ett knappt men ändå ett övertag för de rödgröna. Då är de borgerliga beroende av att SD alltid röstar på dem. Och det har de ju lovat hela valrörelsen att inte göra.

Under valvakans sista timme konstaterade Karl-Petter Thorwaldsson:

– Jag skulle säga att det ser ut som att Stefan Löfven kan regera vidare och det blir väl det vi kommer prata om under morgondagen och hur de förhandlingarna ska se ut. De är inte enkla för LO heller, eftersom de tilltänkta samarbetspartnerna över blockgränserna har en annan syn på arbetsrätt.

Efter VU-mötet på morgonen möts sedan de 14 fackförbunden i LO:s styrelse på eftermiddagen.

Rapporterna under valnatten har talat om ett stort väljartapp  för Socialdemokraterna bland LO-medlemmar.

38 procent ska ha röstat på S medan motsvarande siffra för SD ligger på 26 procent.

Men LO:s ordförande tror att den verkliga fördelningen snarare kommer bli 40 mot 20, något han förklarar med mätningens utformning.

– Då är det i princip ett dubbelt så stort socialdemokratiskt parti. Jag blev otroligt mycket gladare under kvällen. Det här är något annat än vad alla har sagt under fyra år, konstaterade Karl-Petter Thorwaldsson.

Att S ser ut att hamna på kring 28 procent i stort ser han också som bättre än väntat.

– Det sägs att en förklaring till Socialdemokraternas uppgång är LO-medlemmarnas ändring de senaste veckorna.