LO:s styrelse har under måndagseftermiddagen haft en lång diskussion om valresultatet. Enligt LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson präglades den av lättnad, blandad med oro för framtiden.

– Trots allt som har skrivits och sagts om det starka SD-stödet bland LO-medlemmar ser vi ut att landa på ungefär 40 procent S-röster och 20 procent SD-röster bland medlemmarna. Den sista veckan före valet tror vi att många arbetarväljare bytte från SD till S, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-ordföranden, som tidigare i dag deltog i ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott, anser att någon form av blocköverskridande samarbete nu är det rimliga.

– Däremot inte en blocköverskridande regering. Det skulle vara väldigt, väldigt svårt att bilda en regering över blockgränsen direkt, säger Karl-Petter Thorwaldsson, som därmed korrigerar tidigare pressuppgifter om sin syn på regeringsfrågan.

Valutgången är ännu inte helt klar. De rödgröna partierna ser ut att få ett mandat mer i riksdagen än allianspartierna, men resultatet blir definitivt först på onsdag, då alla röster har räknats.

Om de rödgröna förblir störst är en alliansregering bara möjlig ifall den lutar sig mot Sverigedemokraterna, fastslår LO-ordföranden.

Han utesluter en alliansregering som styr med Socialdemokraternas stöd i stället för Sverigedemokraternas:

– Det kommer inte att hända, det vet jag. Det vore att säga till LO-medlemmarna: Vi har fajtats som attan för att ta makten, men nu ger vi bort den.

Karl-Petter Thorwaldsson litar på Centerpartiet och Liberalerna när de säger att de inte kommer att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

– Det vore ett enormt svek om de gjorde det trots sin löften. Jag har själv pratat med många centerpartister och liberaler runt valstugorna de senaste månaderna. Flera har tagit mig i hand på att de i så fall går över till Socialdemokraterna.

Enligt LO:s pressansvariga låter LO dock statsministern och S-ledaren Stefan Löfven sköta regeringsfrågan. Lärdomen från 2010 är att det inte blev bra då LO var tydliga med att de ville ha en regering bestående inte bara av Socialdemokraterna och Miljöpartiet utan också med Vänsterpartiet.

På väg in till LO:s styrelsemöte sa Tobias Baudin, Kommunals ordförande, som svar på Arbetets frågor om hur han och LO-styrelsen ställer sig till olika regeringsalternativ:

– Som tur är behöver inte jag bekymra mig om det där, för allt är upp till Stefan Löfven.

Men Tobias Baudin tillade att den största förloraren i valet är Ulf Kristersson och hans parti Moderaterna.

På väg in till LO-styrelsens möte instämde IF Metalls ordförande Marie Nilsson i LO-ordförandens bedömning att blocköverskridande samarbete nu är det rimliga:

– Absolut, man ska hålla alla dörrar öppna nu och se vad man kan komma fram till. Det krävs konstruktivitet och ödmjukhet i ett sånt här läge.

Efter varje val där Socialdemokraternas stöd bland LO-medlemmarna minskar väcks frågan om LO bör samarbeta mer med andra partier. Karl-Petter Thorwaldsson säger att LO vill tala med alla partier – utom Sverigedemokraterna.