1. ”Det spelar ingen roll om jag röstar”

Kanske inte om bara du tänker så, men om många gör det får det stor betydelse. Det är också så att varje röst räknas och är lika mycket värd. Du vet därför inte hur avgörande just din röst blir – det kan faktiskt vara just den som avgör. Din röst visar också att du stöder demokratin och rätten att få rösta.

2. ”Jag kan inget om politik.”

Det är lätt att fixa. Det tar inte mer än några minuter att göra en valkompass på nätet, för att se vilka partier som kan bli aktuella för din del. Om du sedan ägnar en kvart eller halvtimme åt att googla fram och läsa de partiernas valmanifest kan du sedan fatta ett ganska välgrundat beslut.

3. ”Jag är inte intresserad av politik”

Politik handlar om i vilken riktning samhället utvecklas, och det påverkar ditt liv i allra högsta grad. Genom att rösta har du möjlighet att påverka i en rad frågor som får betydelse för dig oavsett om du vill det eller inte.

4. ”Politikerna lovar bara en massa de inte håller.”

Nej, så är det faktiskt inte. Forskning visar att de löften som finns i partiernas valmanifest till allra största del genomförs om partiet får regeringsmakten.

5. ”Jag har tappat bort mitt röstkort”

Inget problem. Om du röstar i din vallokal på söndag behövs inget röstkort, och om du röstar i förtid kan de hjälpa dig att skriva ut ett nytt i de flesta röstningslokaler bara du har med dig legitimation.

6. ”Jag är upptagen, jobbar eller är bortrest på söndag”

Du kan förtidsrösta redan i dag. Förtidsröstningen kan ske på många ställen i hela landet, ta bara med dig legitimation och röstkort.

7. ”Jag har tappat mitt id-kort”

Det går att förtidsrösta ändå om du tar med dig någon som har id-kort och kan intyga att du är du.

8. ”Det är ingen idé. Det går åt skogen med allt ändå”

Om du röstar har du i alla fall en chans att förhindra det. Om du inte tar chansen att påverka utvecklingen bör du inte klaga sedan heller.