Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

De 70 000 anställda på Disney World i Florida river biljetter, poppar popcorn och hälsar – utklädda till folkkära karaktärerna från de tecknade filmerna – nöjesparkens besökare välkomna.

Men de gör de för en lön som de själva anser att det inte går att leva på. För New York Times uppger fackföreningen Unite Here Local 737, som representerar drygt hälften av personalen, att merparten av de anställda tjänar under 11 dollar i timmen. Det motsvarar 100 kronor.

Inom en snar framtid ska Musse Pigg och de andra dock få mer i plånboken. Efter nio månader av intensiva löneförhandlingar har Disney erbjudit sig att höja minimilönen till 15 dollar i timmen år 2021.

Karusellskötaren Jessica Lella, 24, har arbetat heltid på Disney World i sex år och tjänar i dag 10 dollar i timmen.

– Jag älskar att jobba för Disney. Det är bara att jag inte har kunnat leva på det, säger hon till New York Times.

I dag bor Jessica Lella hemma hos sina föräldrar tillsammans med sin hustru. Löneförhöjningen innebär en efterlängtad möjlighet att kunna starta familj.

– Det här kommer tveklöst att förändra människors liv.

Utöver Local 737 har fem andra fackföreningar varit involverade i förhandlingarna. Den 5 och 6 september ska medlemmarna rösta om arbetsgivarens bud.

I ett uttalande säger Disneys vice personalchef Robbin Almand att: ”Vi är glada att våra medarbetare får möjlighet att rösta om vad som kommer bli en av de högsta ingångslönerna i servicesektorn i hela landet. Det här innebär en lönehöjning på 50 procent.”

Stundtals hettade förhandlingarna till, som när en facklig protest förra året stoppade trafiken utanför Disney World, men nu hyllas nöjesparken även av fackföreningarna.

– Jag måste ge Disney beröm. Ja, det var mycket press på dem från allmänheten om att höja lönerna, men de gjorde det också, säger Jeremy Haicken, ordförande för Local 737, till New York Times.

Från fackligt håll är förhoppningen nu att den höjda minimilönen ska dra upp lönenivåerna för medlemsgrupper i hela Florida.

– Disney är ett så stort företag. De sätter verkligen standarden för anställningsvillkor i regionen, säger Jeremy Haicken.

Disney World

Öppnade 1971 och är den största av Disneys nöjesparker.

Har 70 000 anställda.

Omfattar även konferensanläggningar, golfbanor och 30 000 hotellrum.

Källa: Disney