Flygångesten har dragit fram som en skogsbrand i mitt flöde.

En vän har gått bananas.

Med några väl valda ord skickar han ut sina klimatångesttorpeder mot alla som andas något om utlandssemester eller flygning.  Och han gör det samtidigt som det är 30 grader varmt, skogen brinner och folk dör av hettan.

Själv sover jag på ett liggunderlag på balkongen. En morgon, klockan fem, vaknar jag av ett medelålders fyllo som kräks på gatan under mig. Jag tänker att det där är en bra bild över mänskligheten. En person som druckit sig redlös och nu betalar priset. Sömndrucken slås jag av att jag nu måste lära mina barn odla och överleva klimatkatastrofer.

Min väns klimatångesttorpeder exploderar i mig, särskilt eftersom jag själv flyger en del.

Ändå har jag svårt för den där ensidiga fokuseringen på flygets utsläpp.

Läget är mycket värre än några flygplansresor.

– Vad tror du skulle hända egentligen om vi totalförbjöd flygresor i morgon? Skulle det bli bra då? svarar jag provokativt.

Det är inte mitt livs stoltaste ögonblick.

Sen fortsätter jag koleriskt.

– Vet du att endast omkring 3 procent av koldioxidutsläppen kommer från flyget, men ok… eftersom det är höghöjdsutsläpp förstärks effekten så det motsvarar 6 procent.

Så där håller jag på. Lägger fram siffror, vänder och vrider.

25 procent av växthusgasutsläppen kommer från fisande kor och annat jord- och skogsbruk.

Ytterligare 25 procent av utsläppen uppstår då vi producerar el och värme.

Världens industriproduktion står för drygt 20 procent.

Jag säger att det är mycket mer än vårt flygande som måste förändras, det är hela vårt liv!  Hjärnan i falsett.

Jag yrar vidare. Naturligtvis är det jag som har rätt, inte han.

Det är systemet som gör det rimligt att flyga mellan Stockholm och Göteborg som är ohållbart. Att folk tar flyget, och inte båten, till Almedalen, att vi får plastleksaker när vi köper hamburgare och bla bla bla.

Det är vår vardag som måste förändras inte bara flyget, annars är vi helt rökta, tjatar jag.

Han lyssnar. Verkar köpa mina ord. Han sticker bara in med en liten mening som både han och jag vet är sann.

– Det bästa du kan göra för att minska dina utsläpp är att ställa in en flygresa.