Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

För några månader sedan slutade den tidigare vd:n Jean-Marc Janaillac efter att facken sagt nej till det lönebud som företaget hoppades skulle leda till ett slut på den strejkvåg som drabbat bolaget.

Nyligen blev det klart att det blir kanadensaren Ben Smith, från Air Canada, som ska ta över som vd. Men flera franska fack reagerar nu mot tillsättningen. De är bland annat kritiska till att den 46-årige chefen inte är fransman.

Facken påpekar att de flesta andra flygbolag – som SAS, Finnair och Lufthansa – rekrytererar chefer från sina egna länder.

De anställda är oroliga för i vilken riktning han ska leda bolaget som förra året förlorade cirka fyra miljarder kronor på grund av strejker.  Flera har också kritiserat att han får en rekordhög årslön på 45 miljoner kronor.

Ben Smith tar över som ny vd för Air France-KLM och ersätter därmed den tidigare chefen Jean-Marc Janaillac som slutade när facken sa nej till bolagets lönebud till arbetarna.

Fackens förväntningar på den nya chefen är inte särskilt höga.

– Han representerar en kallhjärtad kapitalism, kommenterade Vincent Salles på det franska facket CGT då det stod klart att det blir Ben Smith som tar över.

Tio franska fack –  däribland pilotfacken SPAF och SNPL och flera förbund som organiserar kabinpersonal –har gått samman och tagit fram en kravlista som de ska välkomna den nya chefen med, rapporterar Bloomberg.

Facken vill att samtliga anställda ska få en lönehöjning, att den nya vd:n presenterar en tillväxtstrategi för företaget samt redogör för vad han ska göra för att jobben ska stanna i Frankrike.

Om den nya chefen inte lyssnar på kraven varnar facken för att det kan bli nya strejker.

Bland finansmarknaden är dock förtroendet för den nya chefen högre. Då tillsättningen blev känd för en dryg vecka sedan steg aktien för Air France-KLM.