SUNDSVALL/MATFORS. Medelpads enda stad blomstrar upp på sommaren.

Trafiken över den två mil långa motorvägsbron flyter på men inne i Stenstan går det sakta när tusentals ungdomar strömmar ut från arenan efter festivalen som just avslutats där.

Sågverksmetropolen som på vintern mest domineras av nyheter om Charlotte Kalla, skidåkning och ishockey har på sommaren blivit en kulturstad.

Även tre mil sydöst, i Gryttjen, Matfors är festivaldags. Med på sin höjd hundra besökare och mitt ute i ingenstans känns det väldigt familjärt och inte ens de tusentals myggen kan förstöra stämningen.

Framför scenen både dansas och vilas det mellan alla DJ:s, titt som tätt trampar någon snett och ramlar på ängen.

En av de som är på Lusa festivalen är Toivo Säwén som ursprungligen är från Sundsvall men för tillfället pluggar i Zürich.

Toivo Säwén har bott i fler storstäder under studietiden men dras ändå tillbaka till Sundsvall och Norrland.

– Jag har väl nån slags vision att jag ska jobba i Göteborg i tio år och sedan starta eget arkitektkontor i Norrland. Man måste ju ha en strategi för att bygga upp glesbygden och inte se på hur den avvecklas. Då är det viktigt med projekt där man samarbetar. Som förr när man byggde folkets hus tillsammans.

Förutom att beskatta företagen där de utvinner sina resurser vill Toivo se en större satsning på kollektivtrafiken i Västernorrland.

Emma, Emma och Jerome tar en paus på Lusafestivalen i Gryttjen, två mil utanför Matfors.

– Det är klart att inte många åker nu när man måste ha bil oavsett. Man måste väl köra bussarna halvtomma i några år för att det ska komma igång. Tänk hur det vore om majoriteten skulle ta sig till jobbet och ner på stan med buss i stället för bil?

För honom har Sundsvall alltid varit hemma. Här finns familjen och naturen med gott om snö på vintern.

Och även om det sista dansgolvet slår igen och det knappt går några bussar ut till pappas hus längre så finns hoppet kvar.

– Jag har väl inte argument för att bibehålla glesbygden annat än för min nostalgi. Men här finns så många minnen och mänskliga erfarenheter som vi inte får glömma bort.