NYÅKER. Bakom den äldsta av Tallbergsbroarna ringlar sig Öreälven som en mask och väl vid vägskylten till Nyåker påminner en stor Pepparkaksgubbe om byns stolthet.

Nyåkers pepparkakor som grundades här 1952 är i dag näst störst i världen på pepparkakor och exporterar till bland annat USA.

Det är fredag och vid Pepparkaksfilialen är alla på väg hem med lådor av kakor inför helgen.

21-årige Elias Hauer har jobbat här i ett år nu och pendlar från Nordmaling, 2,5 mil bort.

– Det är fin natur här men inte så mycket folk eller aktiviteter. Jag gillar jobbet men vi får väl se var jag hamnar i längden. Tröttnar man så går de ju alltid att flytta och plugga eller jobba på andra håll.

Glassbilen plingar och skär genom tystnaden. Vid Handlar’n, Nyåkers enda affär och mötesplats, jobbar Åsa Eriksson som har haft affären i sex år.

– Affärerna har ju blivit allt sämre genom åren. De äldre dör och de unga som jobbar i stan handlar väl där på vägen hem. Det gäller att folk kommer hit och stödjer handeln för att vi ska klara oss.

Handlar’n är Nyåkers enda affär och mötesplats. Här säljs bland annat ett stort utbud av Nyåkers kakor och skorpor.

Lennart Lindberg kommer in iklädd kostym och köper fika.

– Jag har precis varit på en gammal väns begravning, säger 86-åringen som bor i Nyåker och var säljare påFindus en gång i tiden.

Lennart Lindberg står utanför det som 1946 var hans första arbetsplats; Konsum.

– Jag är född och uppvuxen i Tallberg och har sett hur många affärer som har försvunnit genom åren.

Tre livsmedelsaffärer, en spelaffär, herrekipering, telegrafstationen, smed, två damfrisörer och en tobakshandel räknar han upp.

Själv fick han sitt första jobb 1946 på Konsum i det bruna huset intill.

– Det märks att allt fler försvinner från byn. Nu var det kanske ett 60-tal personer på begravning. Det var en vän från grannbyn som gått bort, säger Lennart.