STRÖMSUND. Efter Sveriges 3-0 vinst mot Mexiko sitter vännerna Emma Olofsson och Märta Nordqvist vid ett av restaurangen Hörnets utebord och tar en pizza.

Med jämna mellanrum vinkar Emma till bekanta som kör genom rondellen.

– Det är kul, sitter man här en fredag kväll vinkar man säkert till var tredje bil, säger hon.

Kompisen Märta har barn tillsammans med Ali Shouhar som kom till Jämtland 2011 som kvotflykting från Libyen.

Hon upplever att många vill prata ”hudfärg” med henne.

– När vår dotter Selma föddes hade alla nåt att säga om det. Folk skrev till mig på nätet och kom fram till mig på gatan. En av dem sa att jag ska vänja mig vid att få stryk.

Sambon kommer förbi för att hämta bilen och ta sig till fotbollsträningen.

Ali minns hur det var när han och familjen kom till Sverige.

– Först var man glad att vi kom till ett land i fred. Men sedan kunde man inte prata med nån. Jag brukade spela basket men här fanns bara fotboll, så jag började helt enkelt med det.

Ali Shouhar kom till Sverige för sju år sedan och tycker att Strömsund känns helt rätt för honom, sambon Märta och dottern Selma.

På senare år har det blivit lättare för honom. Nu hälsar han på ”minst fem personer” längs vägen varje gång han ska handla på ICA.

Majoriteten i hans fotbollslag kommer ursprungligen från ett annat land än Sverige och han berättar att åtta av hans lagkamrater har utvisats, alla utan rimliga skäl, tycker han.

– Det som är viktigt för mig är att de som sköter sig ska få stanna i Sverige. Man ska visa att man är en bra människa. Alla bråkar ju någon gång men begår du brott borde du utvisas direkt.

Simon Bredin firar 2-0 mot Mexico på Hörnet, ett av de få ställen som visade VM-matchen.

På fotbollsplanen gör kompisen Fernando precis mål. Han fick sitt utvisningsbeslut i går.

– Varför får inte han stanna så som jag fick? De vill väl alla bara ha ett helt vanligt liv som jag och Märta, förklarar Ali.