SVEG. Folkets Park ser lite övergiven ut efter helgens Midsommaryran med snöskoterrace på vatten. Innanför staketet går arrangörerna och städar upp det sista.

– Vi startade Midsommaryran 2010 när vi var trötta på att det inte hände någonting. Det finns ju inga krogar kvar och inget nattliv, säger Thomas Vernersson som är glad över den positiva responsen.

Kompisen Sebastian Hedin tycker att stödet från kommunen kunde varit bättre.

– De gör väl så gott de kan med de resurserna som finns. Men det finns inga bidrag som föreningar kan söka så allt ansvar läggs på individen.

På stora korsningen i Sveg finns två livsmedelsbutiker, två bensinstationer, en thai foodtruck och världens största Träbjörn.

Inne i byn ligger systembolaget, två pizzerior och några affärer.

– Jag gillar Sveg, det finns så gott som allt. Det enda vi saknar är en bowlingbana, säger Thomas.

Treårige Theodor Hedin klättrar in i bilen inför avfärd hem och som pappan Sebastian tycker är Sveg bästa stället att växa upp på.

– Och tack och lov har de börjat göra sig av med stafettläkare och ta in egna i stället, det var ju sanslöst dyrt säger Sebastian och börja plocka ihop de tre barnens blöta kläder för avfärd hemåt.

Uppe vid korsningen jobbar Max och Thanyamai Svensson i sin foodtruck, döpt efter dottern Malin.

– Jag bodde i Stockholm när jag träffade Thanyamai så när vi fick Malin 2016 valde vi att flytta tillbaka till hennes hemtrakter. Jag tror att barn får en bättre uppväxt här, förklarar Max.

Tidigare jobbade han på en thairestaurang i Stockholm. Men ansvaret de har här är något helt annat.

– Första året gick det jättebra för att det var nytt. Andra året sjönk det lite men vi klarar oss. På vintern kommer turisterna från Stockholm igenom Sveg precis när det är dags för lunch, så vi ligger bra där vid korsningen.

Livet här har sina fördelar, konstaterar han.

– Det är skönt att slippa vänta på bilköer och stressa till jobbet. Och så gillar jag att åka snöskoter på vintern.

Familjen bor i Lillhärdal, tre mil söder om Sveg. Det är en av de platser som det ska talas om i medierna senare den här sommaren.

Efter torka och uteblivet regn härjar två större skogsbränder på över 6 000 hektar runt byn.

Busshållplatsen utanför tågstationen i Sveg.

– Det var nära att vi tvingades evakuera när det brann som mest, berättar Max Svensson på telefon senare när faran är över och
 familjen kan pusta ut.

– Nu är det bra, det var tur att ingen kom till skada och att alla hus i Lillhärdal står kvar.