Låt oss börja med att konstatera att ungdomsförbunds vallåtar alltid är usla. Detta är objektivt.

Men när ungdomspolitikern rör vid ett musikinstrument uppstår ibland ändå en magisk mix av hemmaproducerade beats, partistisk fanatism och total avsaknad av streetcred.

MUF:s ”Sverige jobbar” från 2010 är i dag en klassiker.

Har SSU:s nysläppta vallåt ”Starkare tillsammans” potentialen att bli en lika tidlös hit? Kanske. Jag lyssnade.

1.Förnekelse

Hörde jag just vad jag hörde? Sjöng de att Sverige behöver en socialdemokratisk regering. Igen? Historiens osvängigaste refräng. Vänta. Är majoriteten av versen ljudet ”Aaaahh”?

2.Vrede

Men vad är det här för skit jag lyssnar på? Har de där fanatiska ungdomsförbundarna ingen som helst känsla för finess? De  fortsatte skicka sin tidning Frihet till mig ett decennium efter att jag som fjortonåring gått ur SSU Break Easy Sunne. Två år av mitt liv bodde jag i så många tredjehandsboenden och korttidskontrakt att inte ens Skatteverket visste var jag fanns. Men likt förbannat dök Frihet, som ett indrivningsbrev från Baltic Inkasso, alltid upp i brevlådan.

3.Köpslående

Jo men gemenskap och hopp, välfärd och jobb kan jag ju ställa upp på är bra grejer. Men vad betyder det ens? Det här är inte en text. Ni säger liksom bara slumpmässiga ord. Nej, men nu börjar ni vissla också. Kommer på mig med att sakna när ”coola” sossar lyssnade på trallpunk. Innebär det att jag ändå saknar någon sorts sossar?

4.Depression

Jag ska aldrig mer rösta. Politik är inte substans. Det är visslingar. Stegrande technobeats till ett tal av Sveriges stelaste man, Stefan Löfven. Töntiga ungdomsförbundare. Och framför allt körer som bara sjunger ”Aaaaah”. Jag hatar politik, mig själv, Almedalen och framför allt hatar jag den här låten.

5.Acceptans

Jag har lärt mig att leva med det som hänt. Det är som med Eddie Meduza, Onkel Kånkel eller rapparen Mr Cool. Plötsligt går man där och gnolar på något man inte alls kan stå för. Den har satt sig på hjärnan. Sverige behöver en socialdemokratisk regering. Igen. Sverige be-höv-er en so-ci-al de-mo-kra-tisk regering. Igen.

Vad tycker du – lyssna på egen risk