Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Lagen röstades med liten marginal igenom i underhuset i juni, men i senaten tog det stopp efter en maratondebatt. Strax före klockan 3 på torsdagsmorgonen, lokal tid, kom beslutet.

Enligt officiella siffror sade 38 senatorer nej, medan 31 var för. Två ledamöter avstod.

Frågan har delat Argentina – påven Franciskus hemland – och mött starkt motstånd från den inflytelserika katolska kyrkan.

Demonstranter från båda sidor samlades under onsdagskvällen utanför kongressen i huvudstaden Buenos Aires. Argentinska flaggor vajade i natten, till stöd för den katolska kyrkans inställning.

– Det här beslutet visar att Argentina fortfarande är ett land där familjevärderingar är viktiga, säger aktivisten Victoria Osuna, som är emot abort.

Även mängder av aborträttsförespråkare syntes, iklädda de gröna sjalar som blivit en symbol för rörelsen, på huvudstadens gator.

– Jag är fortfarande optimistisk. Lagen röstades inte igenom i dag, men det kommer att ske. Det här är inte över, säger Natalia Carol.

Det som föreslogs var att abort skulle legaliseras till och med 14:e graviditetsveckan.

Minst 350 000 illegala aborter görs i Argentina varje år, enligt landets hälsodepartement, men internationella människorättsgrupper bedömer att det kan vara ännu fler.

Kampen för att legalisera abort i Argentina handlar om ”folkhälsa och mänskliga rättigheter”, enligt Human Rights Watch.

– Att förslaget röstades ned kommer inte att stoppa rörelsen. Vi kommer att vara där nästa gång det finns en möjlighet till lagstiftning, säger människorättsadvokaten Paula Avila Guillen.

Argentinas abortlagstiftning

För närvarande är abort endast tillåten i tre fall i Argentina: vid våldtäkt, om moderns liv är i fara eller om fostret är svårt skadat. Många dödsfall till följd av illegala aborter har fört upp frågan på dagordningen.

Det nedröstade lagförslaget innebar att abort skulle legaliseras till och med 14:e graviditetsveckan. Som en jämförelse tillåts abort i Sverige fram till slutet av den 18:e veckan av graviditeten, därefter krävs godkännande av Socialstyrelsen.