”Man borde ta mig fan rövknulla den där satans skitkärringen så att hon lägger av med allt jävla kärringtjat.”

Enligt den före detta Kommunalordföranden Annelie Nordström ska orden ha uttalats av en högt uppsatt företrädare för ett av de manligt dominerade LO-förbunden, under tiden hon satt i LO:s styrelse.

Citatet kommer från Annelie Nordströms självbiografi ”Min trädgård är full av skärvor” som släpps i dag, onsdag. Boken handlar delvis om hennes uppväxt och om den stora Kommunalskandalen 2016 som ledde till hennes avgång, men också om hennes tid som en av få kvinnor i LO:s styrelse.

Enligt henne ska Kommunal, efter det grova uttalandet, ha sökt stöd från LO-styrelsen men inte fått någon enighet i att kräva en ursäkt från förbundet där mannen var förtroendevald. LO:s dåvarande ordförande ska dock ha tagit upp händelsen med förbundets ordförande som, enligt Annelie Nordström, menade att ”en ordförande får väl tåla lite skit”.

Berit Müllerström är LO:s andra vice ordförande och kommer precis som Annelie Nordström från Kommunal. Hon känner till händelsen som den tidigare ordföranden tar upp.

– Den typen av kommentarer är helt oacceptabla. LO och förbunden jobbar för att sexism inte ska förekomma. Vi har tydliga riktlinjer men samtidigt, i ljuset av Metoo-uppropen som kom på rad förra hösten, kan man ju säga att fackförbunden inte på något sätt är annorlunda än samhället i övrigt. Vi har mycket kvar att göra.

Hade det här hanterats annorlunda i dag, efter Metoo?
– Om man då agerade snabbt skulle man i dag agera blixtsnabbt. Det är många som fått upp ögonen efter Metoo.

Vad kan man kräva från ett förbund när sådana här händelser påtalas?
– Jag tycker att det minsta man kan kräva är en ursäkt. Det vet jag att LO-ordföranden bad fackförbundets ledning om, att man skulle ge Annelie en ursäkt. Sen måste ju fackförbundet agera utifrån hur allvarligt de tycker att det är. Och det är ju allvarligt. Det är helt oacceptabelt att använda den typen av kommentarer förtroendevalda emellan, säger Berit Müllerström.

Annelie Nordström, som sedan en tid tillbaka är företrädare för partiet Feministiskt initiativ, tar i boken också upp flera tillfällen där hon menar att LO:s styrelse sätter männen i första rummet. Bland annat när Kommunal ville ge alla anställda inom förbunden genusutbildning.

”Det gick ju såklart inte, dels kunde ingen medge att vi i Kommunal var bättre på genusfrågor än någon annan och dels behövde frågan utredas och dels skulle det avgöras om det var en prioriterad fråga i förhållande till andra behov. Och förresten hade de redan erbjudit utbildningar i genus och jämställdhet men intresset var litet”, skriver Annelie Nordström och fortsätter:

”Fackföreningsrörelsen har befolkats av och leds av män och åter män. Allt som hotat deras position hanteras antingen diskret i de slutna rummen eller klubbas mer eller mindre bryskt ner, så även i nutid – om än på ett mer politiskt korrekt sätt än vid tillfället då LO-ordföranden Stig Malm uttalade de förbjudna orden om ’fittstim’.” skriver hon lite senare.