I vintras fick en kvinna provanställning på ett gatukök. Tillsammans med en arbetsledare gjorde de upp ett schema som skulle passa hennes liv med en nioårig dotter varannan vecka. Det innebar att hon jobbade till 18 de veckor hon hade sitt barn. Och kunde jobba till 21 de andra veckorna.

Redan första veckan ber arbetsledaren kvinnan att komma in och jobba på lördagen. Måndagen efter blir hennes dotter sjuk och hon meddelar att hon måste vabba en dag, eventuellt två. Arbetsledaren svarar då att det inte går att ha anställda med barn. De fortsätter diskutera, och han ställer så småningom ett ultimatum till kvinnan: Jobba sent alla dagar, annars har du inget jobb.

Kvinnan vänder sig då till Hotell- och restaurangfacket, vilket får arbetsledaren att kontakta dotterns pappa för att berätta att han anser att kvinnan utnyttjar systemet. Han sms:ar också kvinnan och skriver att han tänker anmäla henne för bidragsfusk för att ha vabbat, om hon går vidare med ärendet.

Trots detta gör kvinnan det. Bolaget stäms nu i Arbetsdomstolen och LO-TCO Rättsskydd, fackets jurister, yrkar på 100 000 kronor i skadestånd till kvinnan för brott mot föräldraledighetslagen.