Konkreta jobbförslag

Inga. Men partiledaren återupprepade sitt vallöfte som han lanserade på Roma äldreboende under torsdagen. Partiet går till val på att höja pensionsavgiften, så att bland annat de i LO-yrken på sikt kan få ut 70 procent av lönen.

Pratade mest om

Nazisternas närvaro i Almedalen märktes inte av under själva talet, men talets tema var extremism och det hat och hot som finns i samhället och på sociala medier. Receptet, enligt Stefan Löfven, är en stark välfärd. Därför vill han att valet ska bli en ”folkomröstning om svensk välfärd”. Partiledaren pratade därför mycket om skola och jobbfrågor. En annan fras som återkom ofta var ”hålla ihop”.

Yrkesgrupper i fokus

Relativt många. Lärare, poliser, undersköterskor – och – statsministerns egen bakgrund som svetsare fick plats i talet.

Alibi från verkligheten

S-ledaren hade många människor att berätta om. Han lyfte en mor, vars son blivit mördad i kriminella miljöer och Hédi Fried som överlevde förintelsen citerades. Han lyfte även sin eget liv som fosterbarn och sin mamma som jobbade extra efter passen som hemsamarit för att ha råd med en bokhylla.

Starkaste applåden

När Löfven pratade om läget i Visby. ”Och vänner, det har kokat inom mig, när jag sett nazister härja här i Visby, störa, skrämma, trakassera och nu när inte RFSL ungdom kan vara här och kvinnor som bär regnbågsflaggor attackeras”. Och tillade om nazisterna: De har inte här att göra. Det här är ett demokratiforum.