UPPDATERAD. Att nazistiska NMR återigen är på plats på årets Almedalsveckan både upprör och skrämmer många.

Organisationen har fått tillstånd till att sätta upp ett bokbord på Södertorg i utkanten av centrala Visby, precis utanför RFSL:s lokaler.

Det fick RFSL:s ungdomsavdelning att avsluta sitt deltagande under veckan och åka hem från Gotland.

Under torsdagseftermiddagen håller RFSL sin mångfaldsparad som vill ”värna om vår demokrati och våra mänskliga fri- och rättigheter”.

En av deltagarna i paraden kommer att vara fackförbundet Unionen.

Både på grund av nazisternas närvaro och att RFSL är en medlemsorganisation, enligt Martin Johansson från Unionens regionstyrelse i Stockholm.

– Dels är det våra medlemmar men naturligtvis också när någon så öppet hotar, då känner vi att det är viktigt att vara på på plats, säger han.

Unionen deltog också i paraden under förra året. Också då var nazisterna på plats i Almedalen.

– Vi gick med förra året också när det var oroligt. När de ropade på hjälp så kom vi naturligtvis, säger Martin Johansson.

LO kommer också att delta under paraden, berättar seminarieansvariga Emilia Winberg.

– Mänskliga rättigheter är en väldigt viktig fråga och rätten att vara den man är även på jobbet. Vi deltar i så många sådana här aktiviteter vi kan runt om i landet, säger hon.

Hon menar att nazisternas närvaro gör det ännu viktigare för organisationen att var med på paraden.

– Det är klart det gör. Det känns extra viktigt att stå upp och visa att vi som tror på demokratin och det demokratiska samtalet, är många fler än de.

Även akademikernas centralorganisation Saco ställer sig bakom paraden, även om större delen av de som deltagit i Almedalen redan har hunnit åka hem.

De kvarvarande kommer dock att delta.

– Självklart står vi bakom alla människors lika värde, ett öppet demokratiskt samhälle och ett inkluderande arbetsliv. Det här är en viktig fråga för Saco, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Mångfaldsparaden inleds 14.30 på torsdagseftermiddagen och deltagarna samlas vid Paviljongsplan, strax norr om den botaniska trädgården.

Bildextra från mångfaldsparaden

Foto: Karl Martinsson & Yonna Waltersson

Livs ordförande Eva Guovelin och LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Liberalernas partiledare Jan Björklund deltog under paraden.

En delegation från Medeltidsveckan deltog också.

Filmer från Mångfaldsparaden