Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

– Sverigedemokraterna kräver nu att Sverige ska lämna EU inom de närmaste åren. Så har de inte utryckt sig tidigare. Det är ett vallöfte från dem och det är allvarligt, säger Björklund till TT.

L-ledaren uppger att Sverige har huvuddelen av sin handel med EU och att Sveriges politiska inflytande i Europa sker inom EU.

– Det är ett allvarligt hot mot den liberala samhällsmodellen.

SD har i sin valplattform ett krav på en ny folkomröstning om EU-medlemskapet. Partiet vill att Sverige går ur EU och satsar mer på ett nordiskt samarbete. Björklund vill nu göra riksdagsvalet till en folkomröstning om EU.

Han varnar för att den liberala ordningen hotas av nationalism i land efter land. Men han hävdar att inte i något annat EU-land så finns en så stor gruppering som vill lämna EU. Björklund bakar in både SD och V i den grupperingen. Enligt opinionsmätningarna kan SD få runt 20 procent av rösterna i valet.

– Frågan om vi ska vara kvar i EU eller inte har ju inte diskuterats på 20 år. Plötsligt får vi en sådan debatt, säger Björklund.

– I och med att SD kräver detta med swexit, så blir det en stor valfråga också.

Liberalernas valkampanj har skola och integration som främsta valfrågor. Från och med nu satsar partiet mer på EU. EU har dock inte intresserat väljarna särskilt mycket i tidigare riksdagsval.

– Om alla är överens och inte någon kräver EU-utträde, då blir det ju ingen debatt. Men nu kräver någon EU-utträde, säger Björklund.

Björklund tror att SD-ledaren Jimmie Åkesson misstar sig om han tror att många svenskar vill lämna EU.

För att lyfta EU-frågan utmanar L-ledaren SD-ledaren på fyra EU-debatter i augusti. Partiet presenterade i Visby under Almedalsveckan också ett nytt EU-program med 28 punkter.

Där finns gamla krav som att bygga upp ett europeiskt FBI och nya som att Sverige ska bidra med militär trupp i en franskledd europeisk snabbinsatsstyrka. L stödjer en större EU-budget för att unionen ska kunna göra allt det partiet vill.

– Det kostar naturligtvis resurser. Jag uppfattar det som att alla andra partier säger nej till en större EU-budget, säger Björklund.

L vill också ha en färdplan för svenskt euromedlemskap. Partiet har tidigare sagt att Sverige bör införa euron 2022. L anser också att Sverige ska gå med i EU:s bankunion.

Andra punkter är en europeisk skatt på utsläpp från flyget och en europeisk koldioxidskatt.

– Det skulle vara mer effektivt än något som diskuteras i den svenska klimatdebatten, säger Björklund.

I EU-programmet finns även mer allmänt hållna punkter om att ”stå upp mot Ryssland” och om att ”försvara frihandeln mot Trump”.