Under sin dag i Almedalen presenterade Vänsterpartiet ett förslag som enligt partiledare Jonas Sjöstedt ska ha tagits fram i nära dialog med idrottsrörelsen.

Vallöftet innebär att barn ska få prova på sporter avgiftsfritt i minst en termin, något som ska förverkligas genom att cirka 300 så kallade idrottsskolor införs över landet.

– Vi vet att det ger dem kamratskap, bättre hälsa och bredare sociala kontaktnät. Men vi kan också se att idrottandet är väldigt ojämnt fördelat i Sverige. Det finns ett samband mellan hög inkomst och större idrottsdeltagande, säger Jonas Sjöstedt.

Enligt partiledaren är förslaget en jämlikhetsreform som minskar både hälsoklyftan och den ekonomiska klyftan mellan barn och unga i Sverige.

Idrottsskolorna ska vända sig till barn mellan 6 och 12 år. De ska vara avgiftsfria och medlemskap i föreningen ska inte krävas.

Enligt Vänsterpartiet kostar förslaget 40 miljoner per år, och stödet till idrottsföreningar som vill bilda idrottsskolor ska täcka kostnader för planering, hyra av lokaler, utrustning med mera.

Enligt förslaget förbinder sig de föreningar som deltar även till att jobba med att minska kostnaderna generellt för barn och ungas idrottsutövande.

Detta för att inte avgiften ska bli ett hinder när den kostnadsfria terminen är slut.

– Varje dag nu så sitter svenska barn och ungdomar och följer fotbolls-VM. Vår tanke är att de som nu sitter och hoppas på att de ska bli nästa Durmaz, Toivonen eller Granqvist, de skulle med lätthet kunna anmäla sig till idrottsskolan och springa ut på planen.

På en fråga om brist på idrottshallar och planer i kommuner svarade Sjöstedt att partiet driver den frågan ute i kommunerna.