Konkreta jobbförslag

Inget. Men Jonas Sjöstedt återupprepade sitt vallöfte om att införa idrottsskolor för barn och unga. Tanken är att idrottsskolorna ska erbjuda en gratis prova på-termin för att få fler barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll att komma in i idrottsrörelsen.

Pratade mest om

Ojämlikheten i samhället var den röda tråden. En diskussion om hur jämlikheten ska öka är, enligt partiledaren, ett alternativ till den valrörelse som Sjöstedt menar fokuserar för mycket på migration och brott.

Yrkesgrupper i fokus

Inget särskilt fokus på någon yrkesgrupp, men tyngdpunkten låg på ”vanliga löntagare”. Sjöstedt pratade om att barnet till en lageranställd ska ha samma chans att studera till läkare som barnet till advokatföräldrar.

Årets alibi från verkligheten

Främst använde Jonas Sjöstedt sig själv och sin familj. Först genom sin tågluff förra sommaren, som fick visa hur han märkt av att bilden av Sverige förändrats. Något han menar bottnar i att både högerextremister i Sverige och internationellt vill ge bilden av ”ett land i upplösning”. När han pratade om dagens V-förslag om idrottsskolor berättade han om vilka sporter hans familj utövar.

Starkaste applåd

När partiledaren gjorde en retorisk skruv av de kritiserade och bevingade orden av den tidigare Svenskt Näringslivs-ordföranden Leif Östling: Det är vi som har rätt att fråga oss ”vad fan får vi för pengarna”.