Konkreta jobbförslag

I moderatledaren Ulf Kristerssons Almedalstal var det skralt med arbetsmarknadspolitk och ännu färre jobbförslag. Något han var tydlig med var dock att Sverige behöver fler poliser. För att nå dit vill han höja polisernas lön och göra polisutbildningen betald.

Pratade mest om

Ett av talens längsta stycken handlade om barn och särskilt de barn som fått ”en tuffare start” än de andra. Ulf Kristersson vill införa språkskola för nyanlända barn, ha högre krav i skolan med mer matte och svenska och fler nationella prov. Han ser också hårdare straff och tag mot gängkriminella som ett sätt att hjälpa de utsatta barn som annars riskerar att rekryteras till gängen.

Yrkesgrupper i fokus

De tidigare nämnda poliserna dök upp flera gånger i talet. Eftersom jobbförslagen lyste med sin frånvaro gjorde också yrkesgrupperna det. Men Ulf Kristersson nämnde i alla fall att svenska företagare borde ”uppskattas mer än de beskattas”. I samband med diskussonen om de kriminella gängen nämnde han också butiksägares utsatta situation.

Årets alibi från verkligheten

Inget alls.

Starkaste applåd

När Ulf Kristersson talade om att poliserna som skyddade honom och åhörarna under talet förtjänade respekt och tacksamhet fick han kvällens största applåd. Till viss del för att han uppmanade publiken att applådera.