LO Ung har inför sommarlovet gått ut med kampanj som riktar sig till unga. Målet med kampanjen är att se till att unga som ska jobba, får kunskap om vad som gäller.

Emelie Jansson, kampanjledare för LO i Stockholms län, förklarar att det finns okunskap både hos arbetsgivare och arbetstagare kring vilka rättigheter och skyldigheter som gäller.

– Varje år vi är ute möter vi unga människor som blir utnyttjade av sina arbetsgivare på olika sätt. Det kan handla om att de får ”provjobba” utan lön, att de bara är anställda om solen skiner och blir utan lön om det regnar eller att de inte har något anställningsavtal överhuvudtaget, säger Emelie Jansson.

Tidigare år har LO gjort liknande kampanjer med goda resultat.

– Vi märker varje år att den här kampanjen behövs och gör skillnad för många unga. Såklart möter vi också bra arbetsgivare med bra villkor och arbetstagare som inte har några problem eller frågor. Det viktigaste för oss är att visa att vi finns här, oavsett vilka funderingar, frågor eller problem man kan stöta på. Även unga ska ha schyssta villkor på jobbet.

Emelie Jansson berättar att många ungdomar först är tveksamma till att samtala med facket. Men det blir lättare när arbetsgivaren inte närvarar.

– De visar tacksamhet och blir glada för de stöd vi visar att vi ger dem. De flesta känner sig lättade av att veta att det finns någon att vända sig till i olika frågor kring arbetslivet. Vilket också är det vi vill förmedla. Här finns vi, vi är här för er och till oss kan ni vända er om ni har problem eller frågor.

I år går LO Ung under #najsjobb vilket också är målet menar de. De kommer vara ute i hela landet och i Stockholm kör de fem veckor i hela länet.

De vill att så många som möjligt får en bra start i arbetslivet.

En viktig del av LO:s sommarkampanj är Fackets hjälptelefon.

Telefonnumret är 020 – 56 00 56 och telefonen är öppen vardagar mellan 09.00 och 16.00.

LO:s checklista

LO levererar här sju punkter som du bör ha koll på när du får ett jobb:

1. Se till att få ett anställningsbevis.
2. Din ålder bestämmer vad du får göra.
3. Jobba aldrig utan försäkring.
4. Se till att du får semesterersättning.
5. Ha koll på svartjobb, skatt och jämkning.
6. Ha koll på lönebeskedet.
7. Be alltid om ett arbetsintyg.

Källa: LO