Sommar, semester och dålig mobiltäckning i farmors hus i Hälsingland?

Då kan det vara dags att damma av den gamla vinylspelaren som stått i bokhyllan sedan 70-talet och berätta för ungarna hur vi hade kul förr.

Utbudet kan vara skralt i vinyl-backen hemma, men loppisar finns det gott om. Och där det finns loppmarknader, där finns det billig tiokronorsvinyl.

Även om tio kronor inte är mycket så är utbudet stort och valfrihet ett extra stressmoment på semestern.

Därför tog vi kontakt med Tommie Jönsson som inte bara är en av två programledare för Loppmarknadsarkeologerna i Sveriges Radio – han driver också podcasten DJ 50 Spänn.

Temat i DJ 50 Spänn är enkelt. En gäst får besöka en loppis eller skivbörs och köpa fem skivor för den totala budgeten av max femtio kronor.

Sedan samtalar de om, och lyssnar på, skivorna. Resultatet är landets mest charmerande melodiradio.

Vet någon vad ni ska lyssna på i sommar så är det helt enkelt han.

Om ni mot förmodan råkar ha mobiltäckning och samtidigt inte äga en skivspelare eller vevgramofon så går det också utmärkt att lyssna på DJ 50 Spänn i sommar.

Här är DJ 50 Spänns egna tips på fem mycket tillgängliga diamanter i loppisvinyldjungeln:

Peter Lundblad: Vem ska trösta Knyttet? (1978)

Motivering: En portal när du behöver regrediera till en barndom då musik var organiskt djup och melankolisk eller övertänt funkig. Med en tiokrona i fickan och rätt sinnesstämning blir det voodoo-funkiga mörsarspåret Hemulens kalas sommarens trippigaste tripp.

Demis Roussos: The Demis Roussos Magic (1977)

Motivering: Den grekiska kärleksvalrossen från Nildeltat levererade då och då perfekt kaftandisco som kvider av sommarnattens brunst. På detta vanligt förekommande album heter mästerverket I Dig You. Spelas endast efter skymningen, på egen risk.

Jackson Browne: Hold Out (1980)

Motivering: Ett bromantiskt vänsterprassel för nytillkomna rockpoesifans som nyss börjat storkna på Springsteens muskulösa epik och Dylans knarrighet. Browne gläntar på altandörren till smekande västkustbrisar, mjuka elpianon och nercabbad känslomässighet.

Golden Avatar: A Change of Heart (1976)

Motivering: Av okänd anledning finns Hare Krishna-relaterade popalbum att fiska upp för småpengar på nästan alla svenska loppisar. Om du hittar Golden Avatar, slå till omedelbart! Innehåller mildrökt folkrock, trumpetfanfardrivet rockmusikalröj och ett av sjuttiotalets rivigaste moogsolon.

Monica Törnell: Jag är som jag är (1978)

Motivering: Lyd impulsen och nappa på det proggiga omslaget! Sist på A-sidan väntar nämligen Svensk sås – en svävande, flytande svennesalsa som är en perfekt fusion av organiskt latinamerikanskt och molande barrskogsmelankoli.