Är du arbetslös och har fått erbjudande om att delta i Arbetsförmedlingens program för stöd och matchning? Då är du sannolikt också en god affär.

Arbetsförmedlingen betalade förra året ut 1,2 miljarder kronor till företag verksamma inom stöd och matchning.

Vad färre vet är företagen som ska hjälpa de arbetslösa till jobb också har tillåtelse att själva anställa de jobbsökande. Samtidigt som de får en bonus för varje förmedlat arbete.

Arbetet granskar tillsammans med Sekotidningen den pengarullning som finns inom Arbetsförmedlingens verksamhet för stöd och matchning. Jobbcoachningsföretagen har tidigare varit i blåsväder.

SVT kunde så sent som i april rapportera att 100 coachningsföretag stoppats efter att Arbetsförmedlingen hittat fusk och resultaten varit dåliga.

Vad som nu framkommer är hur arbetslösa har blivit en mycket god affär för bemanningsbolag verksamma i sektorn.

Förutom att de kan anställa arbetslösa i eget bolag kan de sedan tjäna pengar på att hyra ut den anställda till ett kundbolag. De kan också söka lönestöd för samma person – vilket kan uppgå till 80 procent av lönen.

När Arbetets reporter Ibrahim Alkhaffaji utger sig för att vara en jobbsökande och tar kontakt med en rad bolag i branschen signalerar flera av dem att det lönar sig bättre att gå via stöd och matchning än att söka de jobb de har ute direkt.

I praktiken innebär det att en arbetslös som inte är knuten till bemanningsbolaget ifråga får svårare att få ett jobb – samtidigt som bolagen kan göra sig en hacka på de jobb som de förmedlar.

Nu borde man förvisso inte bli förvånad över att jobbcoachföretagen hellre förmedlar ett jobb där de kunnat tjäna extra (skatte-)pengar.

Det är ju business som business fungerar.

Men det är oförskämt mot de arbetslösa att jobbförmedling allt mer tycks ha blivit en fråga om snabba cash.

Inte om att hitta ett arbete som faktiskt innehåller den jobbglädje och de villkor som gör att man håller ett helt arbetsliv.

Desto mer av det lär vi dessvärre se om en högerregering efter nästa val får fritt fram att gå vidare med planerna att privatisera Arbetsförmedlingen.