I eftermiddag kommer Alliansen med ivrigt stöd från Sverigedemokraterna att rösta ned förslaget om vinstbegränsningar i välfärden.

Det blir alltså inget stopp på välfärdsföretagens rätt att kalla våra skattepengar för vinst och köpa golfklubbor eller nya bilar för dem i stället för att låta dem gå till skola, vård och omsorg.

Samtidigt visar alla undersökningar att skattebetalarna själva, även de som röstar på Alliansen, vill begränsa rätten att lägga beslag på våra skattepengar och kalla det ”vinstuttag”.

Det är ganska självklart.

Dagens omröstning borde alltså vara ganska snabbt överstökad och vinstbegränsningen genomförd.

Men eftersom det blir svårt för Alliansen och de ivrigt applåderande Sverigedemokraterna att försvara att skattepengar kastas i sjön, eller snarare över sjön till närmaste paradisö med obefintlig skattelagstiftning, brukar Alliansen försöka vrida debatten till att handla om företagande i stället för om folks skattepengar.

Men det fria företagandet påverkas inte ett skvatt.

Fri företagsamhet innebär att företagare satsar sina egna pengar i projekt. Därefter försöker företagarna få snurr på verksamheten så att värdet av det man säljer blir högre än det man har investerat i verksamheten.

Det är så det ska vara. Och det förslag som är uppe till omröstning i dag förändrar ingenting av detta ens i välfärdsbranschen.

Det kommer fortfarande att vara fullt möjligt att investera egna pengar i skola, vård och omsorg och ta ut vinst på det som i vilket företagande som helst.

Men det ska inte längre vara möjligt att kalla skattebetalarna pengar för egen vinst. Det vi betalar i skatt för välfärd ska gå till välfärd.

Skattepengar ska inte stoppas på väg till skolan eller äldreboendet och i stället gå vid sidan om ned i den egna plånboken.

Det är som sagt fullkomligt självklart. Eller borde vara. Och det begriper skattebetalarna.

Det extrema lobby- och påverkarbete som välfärdsföretagen har utfört måste därför få en eloge.

Att få folkvalda politiker inom hela Alliansen att ta beslut som går stick i stäv med sunt förnuft, stick i stäv med god hushållning och framför allt stick i stäv med vad de egna väljarna vill, det är en bedrift i sig.

Dåliga rutiner och lagar kan och bör dock ändras.

I eftermiddag kommer Alliansen och SD att slänga bort ett gyllene tillfälle att ställa ett uselt beslut tillrätta.